SUA 1994. Naționala a fost la un pas de calificarea în semifinalele Mondialului

Data publicării:
Anghel Iordanescu -MFAX

Anghel Iordănescu a fost la un pas să califice România în semifinalele CM / Foto: Mediafax

Se spune ca Generaţia de Aur a României s-a născut la Cardiff. În ultimul meci din campania de calificare la Mondialul american, tricolorii lui Anghel Iordănescu aveau nevoie de o victorie în Ţara Galilor.

Hagi şi Răducioiu au marcat golurile victoriei cu 2-1 care le-a adus românilor viza pentru primul Campionat Mondial organizat în Statele Unite.

Tragerea la sorţi a trimis România într-o grupă dificilă: Columbia, Elveţia şi Statele Unite. Pe 19 iunie 1994, tricolorii au debutat în faţa Columbiei le stadionul Rose Bowl, din Pasadena.

O sută de mii de spectatori au venit să vadă primul meci al columbienilor - pe care brazilianul Pele îi vedea favoriţi la câştigarea turneului. Valderama şi ai săi au fost reduşi la tăcere de Răducioiu, găsit în careul advers de o pasă a căpitanului Hagi.

Nu am cuvinte să vă spun ce înseamnă să joci la Mondiale și să înscrii, să dai gol este fantastic, mai ales că va fi în âara fotbalului, în brazilia”, spune Florin Răducioiu.

A urmat reuşita de 2-0 a lui Hagi, care l-a surprins pe nefericitul Cordoba cu un lob perfect. A fost unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Cupei Mondiale, iar americanii se întreabă şi acum de ce mingea lovită de decarul României nu s-a învârtit în drumul spre poartă.

Columbienii au revenit în joc în finalul primei reprize, dar Răducioiu a închis tabela la 3-1, din nou din pasa lui Hagi.

În cel de-al doilea meci, Elveţia i-a pus la respect pe tricolori: 4-1, cu golul de onoare înscris de Hagi cu un şut din afara careului. S-a jucat la Detroit, pe un stadion complet acoperit, iar ultimul meci din grupă devenea decisiv pentru tricolori.

Din nou pe Rose Bowl, România a înfruntat ţara gazdă: Statele Unite. Dan Petrescu a marcat singurul gol al meciului, iar băieţii lui Iordănescu s-au calificat în optimi din postura de câştigători ai grupei A.

Nu a fost un mare avantaj pentru naţionala noastră, care a întâlnit Argentina - tot pe stadionul norocos din Pasadena. Partida din optimi este considerată şi acum cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale.

În faţa unei echipe plină de vedete precum Batistuta, Ortega sau Simeone, Ilie Dumitrescu a deschis scorul dintr-o lovitură liberă executată magistral. Argentina a egalat din penalty, însă Dumitrescu a lovit din nou la capătul unui contraatac de manual. Pasa decisivă a lui Hagi a scos din joc trei adversari şi l-a lăsat pe atacant singur în faţa porţii adverse.

Dumitrescu şi Hagi au conlucrat perfect şi la cel de-al treilea gol al tricolorilor, înscris de Hagi cu piciorul drept, după pasa perfectă a lui Ilie Dumitrescu.

S-a terminat 3-2 pentru România, iar tricolorii au ajuns în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, cea mai bună performanţă din istoria primei reprezentative.

La San Francisco, România a întâlnit Suedia în lupta pentru semifinale. Scandinavii au deschis scorul prin Thomas Brolin, însă Răducioiu ne-a salvat şi a trimis meciul în prelungiri.

Tot atacantul legitimat pe atunci la AC Milan a adus România în avantaj. Când mai erau patru minute până la semifinale, uriaşul Kenneth Anderson a restabilit egalitatea, iar calificarea s-a decis la lovituri de departajare. Portarul suedez, Thomas Ravelli a parat execuţiile lui Belodedici şi Dan Petrescu şi şi-a trimis echipa mai departe.

Tristeţea eliminării a făcut apoi loc celor mai frumoase amintiri ale microbiştilor români: locul cinci la Cupa Mondială, cel mai frumos meci din istorie - optimile cu Argentina, şi mingea trimisă de Hagi în vinclul porţii columbienilor sunt imaginile pe care românii îndrăgostiţi de fotbal nu le vor uita niciodată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri