Clubul german Schalke 04 a decis să elimine numele şi sigla Gazprom de pe tricouri

Data actualizării: Data publicării:
Jucători de la Schalke după un meci.
Clubul german Schalke 04 a decis să elimine numele şi sigla Gazprom de pe tricouri. Foto: Profimedia

Clubul german de fotbal de divizia a doua Schalke 04 a decis să elimine de pe tricouri numele şi sigla furnizorului rus de gaze Gazprom, principalul său sponsor, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, informează AFP.

„Având în vedere evenimentele, evoluţiile şi agravările din ultimele zile, FC Schalke 04 a decis să scoată cuvântul 'Gazprom' de pe tricourile sale”, a indicat joi clubul într-un comunicat. Pentru următorul meci, sâmbătă la Karlsruhe, pe tricouri va fi scris doar „Schalke 04”.

Schalke este un club istoric din bazinul Ruhr, de mai multe ori campion naţional în secolul XX, dar în prezent luptă să revină în prima divizie.

Joi dimineaţă, directorul executiv german al companiei de operare a gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a demisionat din funcţia de administrator al clubului Schalke.

La câteva ore după atacul rusesc împotriva Ucrainei, Matthias Warnig, vizat de sancţiunile americane, a anunţat că părăseşte consiliul de supraveghere al lui Schalke, unul dintre cluburile istorice ale Germaniei, care încearcă în prezent să revină în prima divizie, notează AFP, citată de Agerpres.

Statele Unite au anunţat miercuri sancţiuni împotriva companiei „Nord Stream 2 AG” şi a principalilor săi oficiali, inclusiv a lui Warnig, care fusese numit în 2019 de furnizorul rus de gaze Gazprom să reprezinte compania pe lângă clubul Schalke.

În vârstă de 66 de ani, Warnig şi-a început cariera în sferele puterii din Republica Democrată Germană (RDG). Potrivit presei germane, el a fost un înalt oficial al Stasi, poliţia politică a fostei RDG, la secţia de spionaj.

Clubul din Gelsenkirchen s-a declarat „şocat de imaginile” difuzate joi dimineaţă la televiziunile internaţionale, dar a cerut timp "pentru a discuta toate acestea şi a vedea ce pot însemna pentru Schalke", care poartă numele şi logo-ul Gazprom pe tricoul său.

După ce Moscova a recunoscut independenţa autoproclamatelor "republici" pro-ruse din estul Ucrainei, Germania a suspendat marţi proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Gazoductul, aflat încă în centrul bătăliilor geopolitice şi economice de când a fost conceput şi a cărui construcţie a fost finalizată în toamna anului trecut, nu era încă în funcţiune.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri