Galerie Foto JO 2020. Rusia câștigă titlul olimpic la gimnastică. SUA ratează depășirea României, după retragerea vedetei Simone Biles

Data actualizării: Data publicării:
gimnastele din rusia pe podium cu medaliile la gat la jocurile olimpice 2020
Gimnastele din Rusia, care au concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo sub sigla ROC, au obținut aurul la concursul pe echipe Foto: Profimedia

Sportivele din Rusia au câștigat marți medalia olimpică de aur la gimnastică în concursul pe echipe, în condițiile în care echipa SUA, care era favorită, a retras-o pe multipla campioană Simone Biles, după ce aceasta ar fi suferit o accidentare la sărituri. SUA, cu medalie de argint, ratează astfel şansa de a depăşi România la numărul medaliilor olimpice de aur în concursul pe echipe. Ambele țări rămân cu câte trei.

Pe locul al treilea în concursul de gimnastică feminină pe echipe s-a clasat Marea Britanie.

Pentru Rusia au concurat Lilia Ahaimova, Viktoria Listunova, Anghelina Melnikova şi Vladislava Urazova.

Echipa SUA a fost alcătuită din Simone Biles, Jordan Chiles, Sunisa Lee şi Grace Mc Callum.

Echipa Marii Britanii le-a avut în componenţă pe Jennifer Gadirova, Jessica Gadirova, Alice Kinsella şi Amelie Morgan.

Locul 4 a fost ocupat de Italia, iar pe poziţia a 5-a a fost Japonia.

De ce sportivii din Rusia concurează sub sigla ROC

Sportivele din Rusia au concurat sub titulatura ROC (Comitetul Olimpic Rus), pentru că Rusia este vizată de sancțiuni din cauza dopajului. Conform regulamentului, ele nu au putut asculta imnul național de pe prima treaptă a podiumului, ci o cunoscută bucată muzicală din Ceaikovski.

Și competiţia masculină pe echipe a fost câştigată, luni, tot de Rusia, iar pe podium au mai urcat echipele Japoniei şi Chinei.

Rusoaicele obţin astfel primul titlu olimpic după perioada Uniunii Sovietice. Alte 9 medalii de aur pe echipe au fost cucerite de Uniunea Sovietică între 1952-1988, iar al 10-lea titlu olimpic, în 1992, a fost sub titulatura de Comunitatea Statelor Independente (CSI).

România, care pentru a doua oară consecutiv nu a fost reprezentată în concursul pe echipe, rămâne în istorie cu 12 medalii olimpice, dintre care trei de aur (1984, 2000, 2004), patru de argint şi cinci de bronz, ultima în 2012 (bronz la JO Londra).

Șoc în echipa SUA

Începând din 2012, gimnastica mondială a fost dominată de Statele Unite,  dar retragerea lui Simone Biles, după prima rotaţie a aparatelor, a produs un adevărat șoc în rândul americancelor. 

Cu Simone Biles rezervă, echipa SUA a ieșit pe locul al doilea în concursul pe echipe de la JO 2020 Foto: Profimedia
Cu Simone Biles rezervă, echipa SUA a ieșit pe locul al doilea în concursul pe echipe de la JO 2020 Foto: Profimedia

Multipla campioană Simone Biles, în vârstă de 24 de ani, a fost nesigură în evoluţii și s-ar fi accidentat la gleznă după sărituri, fiind înlocuită pentru restul probelor. Potrivit Agerpres, care citează AFP, evoluția ei în următoarele competiții este nesigură.

Ea s-a calificat în toate cele șase finale ale concursului și ar urma să concureze cu Larisa Iordache (25 de ani) în finala de la bârnă care va avea loc la 3 august.

Și Larisa Iordache s-a accidentat în calificări la gleznă, suferind o entorsă metatarsiană, dar medicii speră să se recupereze până la concurs.

Vedeta Simone Biles a fost înlocuită după o evoluţie neaşteptat de slabă la sărituri, pentru care a primit doar 13,766 puncte.  Sportiva de 24 de ani a făcut o greșeală importantă și a ajuns să execute un exercițiu mult mai simplu decât cel planificat, ceea ce a făcut să fie notată doar cu 13,766. Biles trebuia să execute o săritură Yurchenko cu două răsuciri și jumătate, dar a renunțat în ultima secundă și a executat doar o răsucire și jumătate, scrie Mediafax. De asemenea, aterizarea lui Biles a fost imperfectă, acesta dezechilibrându-se și evitând în ultimul moment căderea.

Simone Biles: „Mi se pare uneori că port pe umeri greutatea lumii”.

Superstarul gimnasticii americane a fost retrasă apoi din finala pe echipe și trecută ca rezervă, după doar o singură rotație, săritura ei aducându-i cel mai mic punctaj primit în întreaga carieră.

Sportiva de patru ori campioană olimpică la Rio a părăsit pentru scurt timp sala, apoi a revenit alături de coechipierele sale, de data aceasta cu statutul de rezervă. Ea nu a părut accidentată şi a vorbit îndelung cu antrenorii săi, menționează AFP. Ulterior, Comitetul Olimpic din SUA a anunțat că vedeta gimnasticii americane s-ar fi accidentat la gleznă.

Duminică, în calificări, americanca a fost neobişnuit de nesigură şi a comis mai multe greşeli. Cu toate acestea, ea a reuşit să se califice în toate cele şase finale din programul JO. La câteva ore după aceste calificări, ea a publicat pe Instagram un mesaj îngrijorător pentru fanii săi: „Mi se pare uneori că port pe umeri greutatea lumii”.

Biles, care are cinci medalii olimpice şi 19 titluri mondiale în palmares, viza încă şase titluri olimpice în capitala Japoniei, ceea ce i-ar fi permis să depăşească recordul deţinut în gimnastică de sovietica Larisa Latynina cu nouă titluri olimpice.

Citiți și: Simone Biles mărturisește că are o cădere psihică, nu fizică și nu este sigură că va mai concura la Tokyo

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri