Momentul Me Too în fotbalul spaniol. Echipa feminină refuză să mai joace până la schimbarea lui Rubiales de la conducerea federației

Data publicării:
Jenni Hermoso este luată de cap de Luis Rubiales și sărutată pe gură
„Acesta ar trebui să fie momentul MeToo pentru fotbalul spaniol”, a declarat Víctor Francos, secretar de stat pentru sport. Sursa foto: Profimedia Images

Echipa feminină a Spaniei refuză să mai joace meciuri până când conducerea federaţiei nu va fi schimbată. Jucătoarele au făcut o declarație comună după ce șeful federației, Luis Rubiales, a refuzat să demisioneze acuzând "feminism fals" şi un "asasinat social" al său, conform News.ro.

Şeful federaţiei se confruntă de câteva zile cu critici acerbe, precum şi cu o anchetă a Fifa, după ce a apucat-o de cap pe atacanta Jenni Hermoso şi i-a sărutat buzele în timpul prezentării trofeului finalei Cupei Mondiale de fotbal feminin.

Declaraţia publicată de sindicatul jucătoarelor Futpro a inclus şi dezminţirea lui Hermoso la afirmaţia lui Rubiales că sărutul a fost consimţit.

"Vreau să clarific faptul că, aşa cum s-a văzut în imagini, în niciun moment nu am fost de acord cu sărutul pe care mi l-a dat", a spus Hermoso. "Nu tolerez ca cuvântul meu să fie pus la îndoială şi cu atât mai puţin inventarea unor cuvinte pe care nu le-am spus".

„Momentul Me Too” al fotbalului spaniol

BBC notează că Guvernul Spaniei consideră controversele legate de comportamentul lui Rubiales ca „momentul Me Too” al fotbalului spaniol.

„Acesta ar trebui să fie momentul MeToo pentru fotbalul spaniol”, a declarat Víctor Francos, secretar de stat pentru sport.

Toată lumea se aștepta ca Rubiales să demisioneze vineri. În schimb, la o ședință extraordinară a asociației de fotbal, acesta a susținut că a fost victima unei vânătoare de vrăjitoare și a insistat că nu va demisiona.

„Nu voi demisiona, nu voi demisiona, nu voi demisiona”, le-a spus el celor prezenți în timp ce apăra sărutul controversat.

„A fost un sărut spontan, reciproc și euforic”, a spus el. „Și, mai presus de toate, consensual”.

Rubiales a mers mai departe, acuzându-și criticii că au folosit „feminismul fals” pentru a-l persecuta și a susținut că a fost victima „un asasinat social”.

Guvernul a anunțat că va lua măsuri pentru a-l înlătura pe Rubiales din funcție și îl va duce în fața unui tribunal

Cazul Rubiales pare să alimenteze schimbările sociale mai ample din societatea spaniolă din ultimii ani, care au inclus și o legislație care promovează consimțământul sexual și paritatea de gen.

„Acesta este un moment critic în această țară, oamenii se îndreaptă către mai multă egalitate de gen”, a spus Carolina García, jurnalist sportiv la rețeaua de televiziune Telemadrid.

"Spania bunicului meu era foarte diferită de cea de acum, dar important este că continuăm să mergem înainte. Asta este ceea ce trebuie să realizăm ca societate.", a mai subliniat jurnalista.

Feminismul a devenit adesea un câmp de luptă politică. Printre cei mai vocali critici ai lui Rubiales a fost Irene Montero, ministrul egalității și cel mai vizibil promotor al agendei feministe a guvernului. Ea a fost, de asemenea, forța motrice din spatele legii „Numai da înseamnă da”, prin care se încearcă să se pună capăt relațiilor sexuale neconsensuale.

Acea legislație controversată a fost determinată în mare parte de violul în grup al unei tinere din Pamplona în timpul festivalului San Fermines din 2016, într-un caz care a devenit cunoscut sub numele de „Haita de lupi”. Cei cinci bărbați responsabili au fost inițial găsiți vinovați doar de abuz sexual, înainte ca sentința să fie revizuită.

Reacția socială care a urmat verdictului inițial nu numai că a contribuit la o schimbare a legii, dar a părut și să schimbe atitudinea Spaniei, ca stat, față de consimțământul în relațiile sexuale.

Dincolo de reacțiile legate egalitatea de gen, există, de asemenea, furie în Spania, din cauză că acest episod a amenințat să umbrească rezultatele echipei feminine a Spaniei în câștigarea primei sale Cupe Mondiale.

„Ar fi trebuit să ne petrecem ultimele cinci zile vorbind despre echipa noastră de femei!”, a scris Iker Casillas, căpitanul echipei masculine care a câștigat Cupa Mondială din 2010, pe rețeaua de socializare X. „A fericirii pe care ne-au dat-o tuturor!”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri