Un an și 7 luni de închisoare pentru cumpărături făcute cu un card bancar găsit pe stradă. Benzină și țigări de aproape 500 de lei

Data actualizării: Data publicării:
un barbat plateste cu cardul contactless la pos
Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bărbat din Târgu Jiu a fost condamnat la 1 an și 7 luni de închisoare cu suspendare pentru că a făcut cumpărături cu un card contactless găsit pe stradă. Hoțul, scrie Gorjeanul.ro, ar fi făcut, într-o singură seară, plăți în 5 stații peco din oraș și ar fi cumpărat benzină și țigări de aproape 500 de lei.

Cardul aparținea unui bătrân trecut de 80 de ani, care a alertat poliția pe 1 iulie 2022. Le-a spus anchetatorilor că cineva i-ar fi furat portofelul în care se afla cardul, din plasa pe care a lăsat-o pe o masă, la intrarea într-un supermarket din Piața Centrală din Târgu Jiu.

"În urma vizualizării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere de la magazinul precizat, inculpatul şi persoana vătămată nu au fost identificaţi intrând în supermarket în ziua respectivă, astfel că se va reţine că inculpatul a găsit cardul persoanei vătămate", au reținut anchetatorii.

În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că respectivul card fusese folosit într-o singură seară în 5 tranzacții atipice pentru bătrânul de peste 80 de ani.

"Inculpatul, în data de 26.06.2022, folosind cardul *** ce aparţinea persoanei vătămate ***, a efectuat cinci tranzacții în valoare de 473,98 lei, la punctele de lucru a cinci societăţi comerciale situate pe raza municipiului Târgu Jiu și a oraşului Tg-Cărbunești, fără consimţământul persoanei vătămate, cardul fiind găsit anterior de către inculpat lângă magazinul *** din Târgu Jiu", se arată în datele de la dosar.

Cardul avea funcția contactless, așa că cel care l-a găsit a avut posibilitatea să facă plăți de până în 100 de lei, fără a introduce codul PIN. De altfel, în fața anchetatorilor, bărbatul și-a recunoscut faptele.

Pentru că și-a însușit un bun care nu îi aparținea, invidul a fost condamnat de Tribunalul Gorj la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. În plus, va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Totodată, pe lângă cei 473,98 lei cheltuiți fără drept, hoțul va trebui să-i plătească bătrânului daune morale de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel la instanța superioară, scrie sursa citată. 

Nu este primul caz de acest fel. În februarie 2023, un bărbat din județul Alba a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, după ce a găsit un card pe jos și a făcut mai multe cumpărături cu el.  Fusese pierdut de o femeie, care a aflat din sms-urile primite de la bancă de plățile făcute în mod fraudulos. Prejudiciul în acel caz a fost de 297 de lei.


 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri