Galerie Foto Un român a găsit o comoară din vremea romanilor. Peste 1.100 de monede din argint, îngropate într-un sat din Dolj

Data actualizării: Data publicării:
343068480_795686084900974_1931870674563240403_n
Monedele romane ar fi fost îngropate în jurul anului 245. Sursa foto: Facebook / Cosmin Vasile

Descoperire istorică într-o localitate din Dolj. Un posesor autorizat de detector de metale a găsit, zilele trecute, 1.168 de monede din argint, îngropate în pământ. Piesele ar data din perioada Imperiului Roman și reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit în zonă, în ultimii 60 de ani, scrie Gazeta de Sud.

Cele 1.168 de monede romane din argint au fost descoperite, la sfârșitul săptămânii trecute, în localitatea Padea, comuna Drănic, de un pasionat de detecția de metale. Monedele ar data din a doua jumătate a secolului al III-lea, spun muzeografii.

"Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei", a declarat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei, pentru sursa citată.

Monede romane descoperite în Dolj. Sursa foto: Facebook / Cosmin Vasile
Monede romane descoperite în Dolj. Sursa foto: Facebook / Cosmin Vasile

După ce monedele vor fi curățate, acestea vor fi expertizate.

"După aceea, se face un raport final și persoana care a descoperit tezaurul urmează să primească 30% sau 45% din valoarea sa. Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem", a declarat Radu Dumitrescu pentru jurnaliștii de la Gazeta de Sud.

"Valoarea descoperirii arheologice urmează a fi stabilită conform unei proceduri minuțioase de durată. La finalul evaluării, vom face demersurile pentru păstrarea întregului tezaur în patrimoniul Muzeului Olteniei", a anunțat pe rețelele sociale președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. 

Tezaurul monetar de la Padea este al doilea ca mărime care va ajunge în colecția Muzeului Olteniei. Cel mai mare, în cuantum de 1900 de piese, a fost descoperite la Bârca, în anul 1962.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri