VIDEO Frica de zbor poate fi tratată într-un avion-simulator. Cum decurge un curs cu turbulențe și aterizări de urgență

Data publicării:
frica de zbor
Un avion Airbus 320 îi ajută acum pe oameni să își invingă fobia față de zbor. Foto: Captură video

Nu pentru toată lumea aviația dă senzația plăcută de liniște pe parcursul zborului. Chiar dacă nu este deasupra norilor, un avion Airbus 320 îi ajută acum pe oameni să își invingă fobia față de zbor. Și asta pentru că a fost transformat într-un simulator care îi pune pe pasageri în fața situațiilor nedorite. 40 de persoane au experimentat situații se care se tem cel mai tare, așa cum sunt turbulențele sau aterizările de urgență.

Una din patru persoane suferă de aviofobie, iar un sfert dintre ele au experimentat situații neplăcute în timpul zborurilor. Specialiștii spun că teama pasagerilor pornește, în primul rând, de la lipsa controlului, așa că aceștia trec, mai întâi, printr-un simulator din cabina pilotului.

Sorin Nica, pilot: Avem nevoie de decolare. O să setăm undeva la 40% la motoare. Urmărim pe ecran, aici, în momentul în care cele două motoare sunt stabilizate, vom apăsa butoanele de decolare, și începem să ne mișcăm pe pistă.

După ce pasagerii experimentează zborul din poziția pilotului, reintră în rolul de pasageri, la simulatorul dedicat.

Eric - pilot: Aici este ecranul nostru primar, de aici putem controla atât intalația de lumini în cabină, cât și partea de evacuare, vom auzi acest sunet. Iar aici avem partea de imagini, atât pentru uși, cât și pentru geamuri.

-Cât de frică vă este de avion?
-Păi mi-e frică și acum.
-De ce vă este teamă cel mai tare?
-De moarte, probabil, lipsa de control.

-Aici este un avion plin cu oameni disperați, de frică de avion, îți dai seama ce o să se întâmple dacă ne bagă fum sau ceva, cred că... leșină toți.

Deși teama cea mai mare a pasagerilor este cea de turbulențe, piloții spun că acestea nu sunt deloc periculoase.

-Sunt turbulențele cu adevărat periculoase?
-Nu sunt, nu sunt periculoase, sunt fenomene normale. Ele pot fi prevăzute. Avem destule informații meteo în momentul de față, ca să putem vedea unde sunt zone cu turbulențe.

-Sebastian Radu, președintele Asociație Iubim Aviația: Seminariile sunt gratuite. Menirea noastră este să ajutăm oamenii să-și depășească această frică. La fiecare ediție participă în medie, 40-50 de persoane, iar totalul este de 600 de persoane pe care le-am ajutat să-și depășească frica de zbor.

Pasagerii au simulat și o intervenție în caz de incendiu, în care au fost nevoiți să stingă flăcările.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri