Adina Florea a câştigat concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie

Data actualizării: Data publicării:
Adina Florea la interviul de la CSM. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Adina Florea. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE. Adina Florea a câştigat concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională. Adina Florea s-a clasat pe primul loc în competiţia pentru conducerea Secţiei de investigare a magistraţilor, obţinând punctajul 9,86, informează News.ro.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85.

Conform CSM, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Pîrlog propunea, în proiectul său, sistarea imediată a activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ca urmare a constituirii nelegale a acesteia, sistarea imediată a activităţii procuroriilor din cadrul secţiei ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare, restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal, restituirea dosarelor nou formate  către parchetele competente potrivit legii, sesizarea unităţilor de parchet competente a efectua urmărirea penală faţă de procurorii din cadrul secţiei, care au comis infracţiuni în activitatea desfăşurată în cadrul secţiei (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”).


În ziua în care USR cere în Parlament desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetă a magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii organizează concursul pentru ocuparea postului de conducere. Trei procurori candidează pentru această funcție, după ce fostul șef al controversatei secții, Gheorghe Stan, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Este vorba despre Adina Florea, actualul adjunct al secției, Sorin Iasinovschi, procuror care lucrează tot în cadrul secției speciale, încă de la înființarea acesteia, și procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Acesta a anunțat însă că nu se poate prezenta astăzi la interviul de la CSM și a cerut o reprogramare.

Pîrlog este procurorul care a deschis ancheta privind violențele de la mitingul diasporei din 10 august. Pe de altă parte, el este în conflict deschis cu secția specială și a cerut în mai multe rânduri, în calitate de reprezentant al unei asociații a magistraților, desființarea acesteia.

De altfel, chiar în proiectul de management depus pentru această candidatură, procurorul spune că principalul său scop, dacă va obține funcția, este să oprească activitatea acestei secții care, în opinia sa, încalcă tratatele internaționale la care România este parte.

Înainte de a intra la interviu, Iasinovschi a spus că secția specială a fost criticată pentru că nu este foarte cunoscută.

Dacă realitatea ar fi fost cunoscută, n-ar fi fost criticată”, a spus el.

Adina Florea nu a făcut declarații la intrarea în sediul CSM.

Ea a spus, pe de altă parte, în timpul interviului susținut în fața magistraților din Consiliu, că este un procuror independent nu este „aservită politic”.

Niciodată, în toată activitatea mea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea s-a desfășurat cu respectarea legii, astfel cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată, în activitatea mea profesională nu am desfășurat altfel de activități decât cele care corespund atribuțiilor care guvernează activitatea procurorului. (...) Am fost un procuror independent și sunt independent, indiferent de ce se vehiculează. Nimeni nici nu a încercat să îmi impută vreo idee la ceea ce aș fi putut să desfășor în activitatea derulată din punct de vedere profesional”, a spus Adina Florea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri