Român deportat în Transnistria, revoltat de intervenția jandarmilor. Sfatul pe care îl dă tinerilor

Data publicării:
arno blei

Un român care a fost deportat de trupele mareșalului Antonescu înaintea celui de-al Doilea Război Mondial vorbește cu tristețe la Digi 24 despre protestul violent din 10 august. Arno Blei, împreună cu familia sa, a fost prigonit într-un lagăr din Transnistria, pe când avea doar 7 ani. Reîntors în țara natală, bărbatul de 85 de ani consideră inadmisibil ca românii să se comporte între ei ca niște dușmani.

Arno Blei s-a născut într-o familie de evrei cu doi copii, la Rădăuți. Când rușii au ocupat Bucovina de Nord, s-au văzut nevoiți să fugă la Cernăuți, unde liniștea nu a durat mult. Tatăl său avea să fie înrolat în Armata Roșie, iar el împreună cu fratele și mama lui au fost deportați în Transnistria de trupele lui Antonescu.

Întors definitiv acasă după 43 de ani, bătrânul vorbește cu indignare despre mitingul din Piața Victoriei și condamnă cu vehemență modul în care au intervenit jandarmii.

„În primul rând, montura în care au apărut jandarmii români a fost o montură de război, o provocare, fără ca să se știe de la început cum se vor desfășura lucrurile, luați exemplul zilelor următoare unde aceiași oameni, adică aceiași jandarmi, au venit fără nimic, erau fără montura aia de plastic și bombastică cu care au apărut în prima zi și nu s-a întâmplat nimic, nici în a doua zi, nici în a treia zi”, spune Arno Blei.

Bărbatul este nemulțumit că deși a trecut mai bine de o săptămână de la violențe, nimeni nu a fost pedepsit.

„Iarăși mă refer la Hamburg și asta mă face să și râd, acolo au fost sute de provocatori și în prima zi au fost arestați 120, extrași din mulțime și arestați și după aceea s-au luat toate datele despre el și timp de aproape un an de zile au urmat și procese contra celor care s-au purtat ca niște animale. Mă refer la Hamburg. Aici nu înțeleg de ce Jandarmeria nu și-au concentrat forțele asupra celor care au provocat aceste incidente”, comentează bărbatul.

„În primul rând trebuie să plătească cei care au agresat mulțimea asta fără discernământ, trebuie să plătească cei care au condus-o și n-am mai văzut așa ceva, ca în spatele jandarmilor să fie un colonel îmbrăcat în alb, nu știu de ce în alb, probabil că s-a referit la demonstrația în alb a PSD-ului care a avut loc cu câtva timp înainte și atunci și el a apărut în alb ca să arate din ce partid face parte, nu știu dacă este așa ori nu. Mi-a amintit de trupele lui Hitler din anii 20-30 care erau tot mânate de un ober fuhrer, acesta avea grijă ca băieții lui să-i ciomăgească bine pe comuniști și pe evrei”, spune Arno Blei.

Din experiența sa vastă de viață, bătrânul le dă un sfat tinerilor din România.

„Cine are ceva de spus să o facă civilizat, să nu agreseze pe cei care au grijă de ordin, să nu distrugă în jurul lor ce găsesc, să protesteze și cel mai bun protest este când vor fi alegeri, să aleagă ce cred că este bine pentru țară, nu pentru un partid, pentru țară”, spune Arno Blei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri