Îngrijorător. Șapte decese cauzate de gripă într-o singură zi

Data actualizării: Data publicării:
pat gol de spital_shutterstock_183418442
Foto: Shutterstock

Creşte îngrijorător bilanţul victimelor gripei în România. 18 oameni au fost răpuşi de virusul H1N1, şapte dintre ei  în doar  24 de ore. Ministrul sănătății, Sorina Pintea, avertizează că ne apropiem de o epidemie.

Actualizare 19.35. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 18. Şapte dintre ele au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Actualizare 16.00. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 15.

Actualizare 13:15. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat la Digi24 că „situația este foarte gravă în acest moment, avem o săptămână epidemică, pentru că numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate”. Sorina Pintea a mai spus că „rata de vaccinare este foarte mică” și a explicat în ce condiții se declară epidemia și ce măsuri se iau.

Citiți și: Ministrul Sănătăţii: „Suntem la un pas de epidemie” de gripă

În ceea ce privește prevenția, Pintea afirmat că „vaccinarea este cea mai sigură cale, evitarea locurilor aglomerate, prezentarea la doctorul de familie sau la urgențe la cele mai mici simptome”.

Ministrul a adăugat că „părinții ar trebui să evite să își trimită copiii la școală daca prezintă simptome de viroza respiratorii”. Urmăriți în materialul video de mai jos declarațiile complete ale ministrului la Digi24:

Citiți și:  Bacteriile care ne apără de gripă

Mai multe informații pe tema gripei găsiți AICI


Actualizare 12:00. 14 persoane au murit din cauza gripei. Acesta din urmă deces a fost confirmat în București. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani, care a decedat joi. El a fost confirmat cu virusul gripal de tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nu era vaccinat antigripal.

Actualizare 11:30. Un bărbat de 69 de ani și-a pierdut viața la un spital din Timiș din cauza gripei, având virus gripal de tip A. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat. 

Este al 13-lea caz de deces din acest sezon.


O femeie de 81 de ani din municipiul Arad a murit, în noaptea de joi spre vineri, în spital, în urma complicaţiilor provocate de gripă, medicii afirmând că pacienta nu era vaccinată şi s-a tratat iniţial la domiciliu. Acesta este al patrulea deces cauzat de gripă în judeţul Arad, informează Agerpres.

Pacienta a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean Arad cu complicaţii, fiind internată la Terapie Intensivă, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Daniela Cârnaţu.

Acesta este al patrulea deces cauzat de gripă în judeţul Arad, iar numărul pacienţilor confirmaţi ca fiind afectaţi de virusul gripal a ajuns la 12.

„Pacienta nu era vaccinată şi nu s-a prezentat la medic după primele simptome, alegând să se trateze la domiciliu”, a precizat sursa citată.

Potrivit DSP, este al patrulea deces cauzat de gripă în judeţ, de la începutul sezonului, fiind vorba de un bărbat de 33 de ani, altul de 40 de ani, unul de 82 de ani şi femeia de 81 de ani, toţi fiind nevaccinaţi.

Până vineri, în judeţ fuseseră confirmate, prin analize, 12 îmbolnăviri de gripă, dar şi numărul virozelor şi pneumoniilor se menţine peste media anilor trecuţi, pentru această perioadă a anului. Astfel, în ultima săptămână, medicii arădeni au înregistrat 1.300 de viroze, cu 57 de internări şi 456 de pneumonii, cu 72 de internări. 

Citește și Ministrul Sănătăţii: „Suntem la un pas de epidemie”

Virusurile plutesc în aer. Cum ne putem feri de îmbolnăvire

Cine face gratis vaccinul antigripal? Sorina Pintea: „Eu aștept cererile medicilor de familie”

Până când ne putem vaccina împotriva gripei? Stocurile de la medicii de familie s-au epuizat

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri