Cum a ajuns un spital de la țară un exemplu de civilizație

Data actualizării: Data publicării:
spital smeeni buzau

Într-o comună din Buzău, de opt ani încoace, localnicii se mândresc cu spitalul lor. Înfiinţat în 1959, în mijlocul Bărăganului, spitalul a ajuns în Europa înaintea multor altor instituţii din marile oraşe. A fost renovat şi modernizat cu bani de la Bruxelles.

De aproape 40 de ani, Aurica Vasile lucrează ca asistentă la Spitalul de Boli Cronice din comuna Smeeni. Şi-a iubit dintotdeauna meseria, dar de când spitalul a fost reabilitat, vine cu şi mai mult drag la muncă.

„Ne motivează, dacă pacientul este satisfăcut, suntem şi noi satisfăcuţi, adică ne completăm unul pe celălalt. Lucrurile merg bine, pacienţii mulţumiţi, le luăm chestionare de satisfacţie, noi putem să le luăm care sunt doleanţele, putem să mai facem îmbunătăţiri”, spune Aurica Vasile, asistentă medicală.

După Revoluţie, a avut nenumărate ocazii şi oferte de a lucra peste hotare, dar a refuzat de fiecare dată.

Aurica Vasile, asistentă: „Nu m-am gândit niciodată, nu, nu. (Dar de ce?!) Noi nu avem bolnavii noştri, nu, eu zic nu, şi în străinătate să nu credeţi că este atât de bine, vă garantez asta”.

Pe holurile spitalului din Smeeni, pacienţii care zâmbesc, deşi se luptă cu boli cronice, sunt regula, nu excepţia. Iar cei care ajung aici pentru prima oară nu-şi pot ascunde uimirea.

„Sunt chiar încântat, nu mă aşteptam... la ţară, ca să vorbesc mai pe româneşte”, spune un pacient.

„Curat, absolut, personalul este respectos, ne ajută, mâncarea este extraordinar de bună”, confirmă un altul.

„Este o mare plăcere să lucrez în acest spital, sunt aici de 40 şi ceva de ani şi este ca la mine acasă”, spune un cadru medical.

- Vă mândriţi când vedeţi cum arată?

- Da şi ne mândrim când zic oamenii că nu au vazut aşa ceva în altă parte.

Care e „rețeta”

Reprezentanţii spitalului spun că nu au aplicat vreo reţetă specială.

Marilena Dobrescu - manager: „Nu ştiu dacă există secrete, este vorba doar de muncă în echipă, toată lumea este implicată şi cu toţii contribuim să ne facem treaba”.

Iar lucrurile bune sunt abia la început, promite primarul din Smeeni.

Andrei Ion - primarul comunei Smeeni: „Avem posibilitatea să venim şi cu alte cabinete, de fizioterapie, bazin de recuperare şi aşa mai departe, visăm frumos şi s-ar putea chiar să realizeze chestia asta”.

Spitalul a fost reabilitat în urmă cu opt ani, datorită unui proiect finanţat cu fonduri UE în valoare de 1 milion de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri