Cum a ajuns o tânără de 30 de ani lider în cea mai mare firmă IT din România

Data actualizării: Data publicării:
elena bitdefender

La doar 30 de ani, o femeie ocupă una dintre cele mai râvnite funcţii dintr-un domeniu care valorează miliarde de euro. Conduce departamentul de inteligenţă artificială al celei mai mari firme de IT din România. Nu a fost uşor, dar a ajuns lider într-un domeniu în care 80% dintre angajaţi sunt bărbaţi.

Elena are 30 de ani, şi e un deschizător de drumuri.

„În momentul de față conduc echipa de inteligență artificială. Echipa am construit-o în urmă cu 3 ani. E despre ce o să se întâmple în viitor și vezi așa, evoluții foarte mari. În câțiva ani se schimbă chestii esențiale”, spune Elena Burceanu, șef departament Inteligență Artificială.

Calculatoarele au atras-o de mică. Dar a intrat în IT la puţin timp după majorat.

Am lucrat part-time sau ca freelancer mai mult timp, în timp facultății, dar așa, mici proiectele, nu ceva foarte serios”, spune Elena Burceanu.

Pasiunea i-a răpit, de multe ori, tot timpul liber.

„De dimineața până seara am rulat experimente noi, am încercat noi strategii de urmărire a obiectului. Cred că m-aș plictisi dacă aș face altceva care s-ar termina așa, la ora 5 seara și după mă duc acasă. Mie îmi place foarte tare domeniul asta”, adaugă Elena Burceanu.

În zilele în care nu merge la birou, Elena se conectează la... natură.

„În weekend mai mult mai ies din București. Destul de des mă duc, urc pe munte. Începem să urcăm pe munte, ajungem pe la un refugiu sau o cabană și ne întoarcem. Mergem pe creastă”, spune Elena Burceanu.

Pentru Elena, timpul petrecut în faţa calculatoarelor e o investiţie. Lucrează la programe ce par desprinse din filmele SF.

Elena a primit de la compania sa, zeci de mii de euro să-şi ducă ideea la bun sfârşit. Pentru că rezultatul va fi unic. Imaginaţi-vă ce ar însemna ca un computer la care sunt conectate nenumărate camere să vă spună, pas cu pas, tot ce se întâmplă în imaginile suprinse, în timp real. O invenţie ce poate avea grijă de copiii noştri sau ne poate proteja de terorism.

Opt bărbaţi ascultă în fiecare zi de Elena. Are o singură regulă, când vine vorba de echipa ei.

„Cumva îi încurajez să își aleagă proiecte care le plac foarte mult. Mie mi se pare asta vital, să lucrezi la ceva la care îți place”, precizează Elena Burceanu.

Ne consultăm unul cu celălalt în orice problemă și prezentăm ce lucrăm, dar în același timp avem și libertate fiecare să lucreze pe nișa pe care îl interesează, eventual cu altcineva în echipă”, spune Stefan, membru al echipei.

Elena vrea să termine proiectul înainte de finalul anului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri