Grevă generală la metrou. De luni, trenurile ar putea să circule după ora 16:00, în fiecare zi

Data actualizării: Data publicării:
tren metrou

De săptămâna viitoare, metroul ar putea să circule abia după ora 16:00, în fiecare zi. Sindicaliştii, care au făcut o grevă de avertisment de două ore în această dimineaţă, ameninţă cu greva generală. Sunt nemulţumiţi de blocarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, în care cereau majorări salariale de peste 40%.

Ion Rădoi, liderul USLM: După toate demersurile nu am reușit s-a încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 și 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi.

Sindicaliştii au anunţat că, în cazul în care nu se vor primi de la managementul Metrorex răspunsuri favorabile la revendicările salariale, după greva de avertisment va urma o grevă generală, care ar putea afecta 700.000 de călători. Greva generală ar putea fi declanşată luni, 19 noiembrie, între orele 04.00 şi 16.00.

Sindicaliştii au solicitat managementului Metrorex o creştere salarială de 42 de procente, însă li s-a oferit 18 la sută, refuzând înţelegerea.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, miercuri seară, că greva nu este "pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou". 

El a spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, iar "principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%", în condiţiile în care în ultimii patru ani salariile din Metrorex au crescut în fiecare an.

El a susţinut că salariul mediu brut lunat variază în Metrorex, acesta fiind de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru cei care lucrează noaptea, adăugând că, pe lângă salarii, angajaţii Metrorex au şi "beneficii" precum tichete de masă de 12 pe zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutier, decontarea de 99% la un hotel din Buşteni care este al sindicatului, permise CFR.

Lucian Şova a catalogat discuţiile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept "şantaj", şi nu negociere, el anunţând că, dacă administraţia Metrorex este de acord cu majorarea salarială de 42 la sută cerută de sindicalişti, preţul unei călătorii cu metroul va creşte de la 2,5 lei la 4 lei.

Grevă la metrou, joi dimineață între orele 4 și 6. Anunțul ministrului Șova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri