Primul hub comunitar din România, deschis într-un centru comercial

Data actualizării: Data publicării:
cartier hub

Primul hub comunitar din România, deschis într-un centru comercial, a fost inaugurat recent şi este pus gratuit la dispoziţia bucureştenilor. Spaţiul are menirea de a încuraja iniţiativele şi faptele bune, cultura, educaţia sau antreprenoriatul. Vă spunem povestea la „Bonton”:

Dacă până acum oamenii se întâlneau în centrele comerciale doar pentru a face shopping, mai nou, cultura şi spiritul civic şi-au făcut loc aici. Un dezvoltator imobiliar, împreună cu tinerii care construiesc comunităţi, au inaugurat primul hub comunitar din România deschis într-un centru comercial. Mai exact, la Drumul Taberelor. Scopul proiectului este acela de a aduce locuitorii cartierului şi chiar ai oraşului împreună.

Raluca Crișan, Country Leader CEETRUS România: „Ideea proiectului s-a născut acum câţiva ani, atunci când noi, cei Ceetrus, am înţeles că misiunea noastră ca dezvoltatori imobiliari nu este atât de mult să construim metri pătraţi, ci mai ales să creăm legături între oameni.  Cartier Hub este primul spaţiu comunitar dintr-un centru comercial în România şi concret asta înseamnă 300 de metri pătraţi gândiţi ca o scenă pentru comunitatea din jur, un loc unde oamenii, vecinii, să vină să se întâlnească, să lucreze împreună, să creeze, să se distreze pur şi simplu împreună”.

La Cartier Hub este loc pentru toată lumea şi pentru toate ideile bune. Spaţiul este pus la dispoziţie în mod gratuit pentru evenimentele non-profit.

Raluca Crișan, Country Leader CEETRUS România: „Ne-am dorit să fie un spaţiu foarte deschis şi foarte incluziv şi atunci el este... a fost gândit pentru vecini, pentru că ne dorim cumva ca acest loc să le aparţină, dar bineînţeles primeşte oameni din tot oraşul şi din orice tip de comunitate. Şi o dovedeşte diversitatea activităţilor care se întâmplă aici, într-o lună de zile s-au întâmplat peste 40 de ateliere, de la robotică pentru cei mici la teatru, la balet, la parenting, educaţie alternativă şi aşa mai departe.
 Avem deja antreprenori care vin să lucreze în spaţiul de co-working şi avem iniţiative civice care vin să se exprime aici”.

De amenajarea spaţiului, dar şi de coordonarea acestuia, se ocupă tinerii de la NOD Makerspace.

Ruxandra Creosteanu - co-CEO NOD Makerspace: „Noi am creat echipa, oamenii care sunt zi de zi aici la Cartier Hub să găzduiască comunitatea şi gândim atelierele care vor avea loc, facem strategia activităţilor care se întâmplă aici. Am avut o comunitate deja formată înainte să venim noi să operăm, deci ei ştiau deja care este planul şi odată ce am venit şi noi entuziasmul a crescut şi mai mult şi deci numai în zilele de lansare am avut peste 300 de participanţi, toată lumea ne zice proiectul ăsta trebuia să se întâmple şi sunt foarte bucuroşi”.

Citiți și: Comoara dintre buruieni și fiare vechi. Cum au reinventat tinerii spațiile industriale dezolante ale Bucureștiului

Cum s-a născut ideea

Pentru că a fost un proiect gândit pentru oameni, nu putea fi construit fără ca oamenii să fie consultaţi. Aşa că Ana Nicolescu, fondatoarea unei agenţii de pr şi locuitoare a cartierului de mulţi ani, s-a întâlnit cu vecinii pentru a afla care le sunt dorinţele.

Ana Nicolescu, blogger Mămica urbană: „M-a bucurat foarte mult acest proiect, în ideea în care îmi doresc să cunosc oameni noi şi mai ales să-mi cunosc vecinii şi să vedem ce putem să facem împreună.  Apoi am intrat în contact cu iniţiativele civice, pentru că Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe iniţiative civice şi ne-am întâlnit şi cu ei şi de acolo iarăşi mulţi oameni resursă au venit să se alăture proiectului”.

Şi pentru că poveştile din trecut sunt şi ele un mod prin care locuitorii unei comunităţi se conectează mai uşor, chiar de la intrarea în hub-ul comunitar poţi descoperi o parte din istoria cartierului Drumul Taberei.

Cătălin Cenoiu, project manager, ne explică: „Întâmpinăm oamenii din comunitate încă de la început cu o scurtă istorie a cartierului Drumul Taberei şi momente-cheie ce s-au întâmplat în acest cartier. Suntem în prima încăpere din spaţiul Cartier Hub, am pregătit o ludotecă pentru cei care vor să vină, să se aşeze să citească, ludoteca e structurată pe mai multe categorii de cărţi, astfel încât să satisfacă orice curiozitate sau orice interes legat de o anumită lectură. Acum ne aflăm în spaţiul de coworking, noi îi mai spunem şi sala galbenă, pentru că am vrut şi ne-am dorit să o amenajăm cu o culoare foarte caldă, astfel încât oamenii să se simtă confortabil când lucrează la noi. Am intrat în sala de evenimente sau sala multifuncţională, noi îi spunem şi sala multifuncţională, această sală, în afară de faptul că o amenajăm pentru diverse conferinţe, o amenajăm şi pentru ateliere şi cursuri pe care le oferim comunităţii. Un exemplu practic e atelierul de balet pentru copii, întoarcem modulele cu oglinda către noi şi aceştia pot să-şi ţină cursurile de aici”.

Ateliere de reciclare creativă pentru copii, educaţie civică pentru adolescenţi, teatru pentru seniori, educaţie financiară pentru adulţi sunt doar câteva dintre activităţile pe care Cartier Hub le desfăşoară. Iar acesta este doar începutul.

Raluca Crișan, Country Leader CEETRUS România: „Ideea de a dedica 300 de metri pătraţi dintr-un centru comercial să ştiţi că a fost foarte îndrăzneaţă la origine pentru că înseamnă, la scara centrului Drumul Taberelor, înseamnă aproximativ 15% din suprafaţa totală. Este felul nostru de a ne îndeplini rolul de animator de comunităţi, aşa cum ne dorim, împreună cu oamenii. De aceea oricine este binevenit să vină să se exprime sau să se distreze la hub”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri