CNBC: 5 riscuri majore care amenință economia mondială

Data publicării:
Declining economy, financial bankruptcy, sluggish stock market with world map
Foto: GettyImages

La 10 ani de la criza creditelor ipotecare din Statele Unite, care a declanșat o undă de șoc uriașă în întreaga lume, economia mondială se confruntă cu o noi riscuri. Economistii au inventariat pentru CNBC cinci riscuri majore care ar putea avea efecte imediate. În aceste condiții, perspectiva unei alte recesiuni globale devine din ce in ce mai reală, în Statele Unite și în cele mai mari economii din Europa și Asia.

Primul risc este cel al unei încetiniri a economiei SUA. „Când America strănută, lumea se îmbolnăvește de gripă", se spune. Din aprilie până în iunie, investițiile în afaceri au scăzut cu 1% față de același trimestru din 2018. În plus, încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni în septembrie. Producția industrială a scăzut la cel mai scăzut nivel din 128 de luni, ceea ce a dus la o scăderea cu 800 de puncte a indicelui Dow Jones în doar două zile. Și profiturile corporațiilor au scăzut, S&P 500 înregistrând o scădere a veniturilor atât în primul trimestru cât și în cel de-al doilea trimestru ale anului 2019.

Datoriile Chinei sunt al doilea factor de risc. China și-a alimentat economia din datorii, iar numerele au devenit uimitor de mari. Analiștii spun că principala problemă a Chinei este datoria corporativă, care a crescut constant de la criza financiară globală din 2008.

Protestele din Hong Kong sunt al treilea risc. Centrul financiar acționează ca o poartă de intrare și de ieșire pentru economia chineză, prin intermediul băncilor care se astabilesc aici. Prin urmare, tulburările civile continue ar putea afecta economiile din întreaga lume.

Situația din Argentina este un alt risc pentru economie, ţara are datorii scadente în valoare de 80 de miliarde de dolari în 2019 și 2020, iar perspectiva ca țara să își dorească rostogolirea datoriilor, pentru a treia oară în mai puțin de 20 de ani, este din ce în ce mai puternică.

Căderea „dictatorului preferat" al lui Trump este al cincilea risc. Egiptul fierbe din cauza unor manifestații împotriva guvernului egiptean în mai multe orașe. Cifrele Departamentului de Stat arată că investițiile directe ale SUA în Egipt au fost de 21,8 miliarde de dolari și relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit recent.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri