Ce a făcut un bucureștean ca să scape de trafic

Data actualizării: Data publicării:
trafic

Febra vehiculelor electrice cuprinde tot mai mulţi români care caută o soluţie la traficul aglomerat. Un bucureştean şi-a construit singur o bicicletă electrică, care seamănă cu o maşină în miniatură. Zeci de mii de români, sătui să mai piardă ore bune în trafic cumpără anual trotinete şi biciclete electrice.

Seamănă cu o maşină de jucărie, dar are pedale şi baterii. Marian Mandoc şi-a făcut propria bicicletă electrică, după trei luni de muncă şi 2.500 de lei investiţi. A construit o caroserie din ţeavă de aluminiu şi a tras la maşina de cusut prelata impermeabilă. Scaunul folosit este unul pentru birou, iar maşina are radio şi un mic portbagaj. Acum, plimbările sale prin centrul Capitalei atrag atenţia tuturor.

Marian Mandoc, inventator: „Cu toate că am 3 vehicule acasă, cel mai respectat în trafic sunt cu această bicicletă. Toată lumea chiar mă ocoleşte, mă lasă să depăşesc. Am cerinţe din Germania care vor să vină să construim împreună.”

Marian pune bicicleta la încărcat când ajunge la serviciu şi spune că poate circula cu ea 30 de kilometri, chiar dacă plouă sau ninge. Cine nu are răbdare să îşi construiască aşa ceva, poate cumpăra o trotinetă electrică.

- Este special concepută să nu mai utilizăm maşină, să nu mai avem probleme cu parcări, cu toate bătăile zilnice de cap.

- Cam cât durează încărcarea?

- Cam 2 ore jumătate de la zero la full.

- Şi autonomia bateriei?

- Avem mai multe tipuri de baterii, cea mai mare duce până la 40 de kilometri autonomie.

În funcţie de puterea bateriei, preţurile pentru aceste trotinete electrice sunt între 2.700 şi 3.600 de lei.

Trotinetele sunt produse la Craiova şi numai anul trecut 2.500 de români şi-au cumpărat astfel de vehicule. Pentru bicicletele electrice produse în România, cumpărătorii trebuie să cheltuie între 1.000 şi 5.000 de euro.

Cristian Tatomir, director companie biciclete: „Sunt din ce în ce mai mulţi utilizatori, singura problemă fiind preţul. Românul este un cumpărător care se uită foarte mult la preţul plătit.”

Fabrica din Deva care produce anual 100.000 de biciclete, cu şi fără baterii, trimite 90% din producţie la export.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri