BIZIDAY. Joburi și război între generații. Românii ajunși la vârsta a doua își găsesc greu un loc de muncă

Data publicării:
Oameni pe strada generic crop getty 31 07 2015

Domnul Mocanu are 60 de ani. De meserie este inginer mecanic, dar a lucrat în diverse domenii - a trecut din uzină la catedră, a predat, după care a ajuns şomer.

Radu Mihail Mocanu: Mi-am căutat de lucru pe internet, în ziare, am trimis CV-uri mai ales pe internet şi am susţinut interviuri telefonice.

Cerinţele de pe piaţa muncii par din ce în ce mai greu de îndeplinit. Cei mai mulţi patroni români au o problemă cu vârsta angajaţilor.

Aida Chivu, specialist resurse umane: Angajatorul de multe ori se sperie, se gândeşte că cel de 50 de ani s-ar putea să nu mai aibă acea forţă pe care el şi-o doreşte de la noul angajat.

În timp ce tinerii sunt respinşi pentru că nu au experienţă, cei mai mulţi de peste 50 de ani, la fel ca şi domnul Mocanu, nu trec de interviul de angajare pentru că sunt prea bătrâni.

Radu Mihail Mocanu: Am simţit că există rezerve serioase din cauza vârstei.

Dar dacă la 49 de ani Mihai Mocanu a fost în stare să facă un master în integrare europeană și să învețe cot la cot cu cei de 20 de ani, asta înseamnă că nici la 60 de ani nu are de ce să se dea bătut atunci cân angajatorul îi spune că e prea bătrân. Aproape doi ani și-a căutat de lucru și până la urmă și-a găsit. Într-un call-center. O fi domnul Mocanu inginer mecanic, cu un master în fonduri europene, dar vorbește fluent și două limbi străine.

Radu Mihail Mocanu: Oamenii au avut răbdare cu mine, adaptarea mea nu s-a făcut fulgerător. M-am integrat, am relaţii bune cu colegii mei mai tineri.

În România, șomerii de peste 50 de ani se împart în două categorii mari - sunt cei care au ales să plece de bună voie de la un loc de muncă în căutarea unei firme care să-i motiveze mai mult. De cealaltă parte sunt cei care au fost disponibilizaţi şi îşi caută un alt loc de muncă numărând orele până la pensie. Dar asta nu înseamnă că patronii nu vor sau nu se bazează pe angajații mai în vârstă.

Aida Chivu, specialist resurse umane: După 40 de ani începem să avem pretenţia de la un candidat să dea. Adică, să-i înveţe pe alţii, să vrea să fie formator, să vrea să împărtăşească din experienţa pe care o are.

Ca o persoană să-şi poată găsi de lucru după 50 de ani este nevoie în primul rând de flexibilitate. Greu poate concura cu colegi de 20-30 de ani la viteza de reacţie, sau la rezistenţa fizică, însă aşteptările patronului diferă de la un angajat la altul.

Radu Mihail Mocanu: Fiecare are ceva bun de dat.

Aida Chivu, specialist resurse umane: Ştiţi ceva? Asta am dobândit! Nu mai e la modă meseria pe care am practicat-o, dar, în schimb, pot să vă dau asta! Se poate, dacă ne uităm pe geam şi vedem ce vremuri trăim. Vedem că totul este într-o continuă mişcare.

Oficial, peste 121.000 de români cu vârsta între 40 şi 49 de ani nu au loc de muncă. Însă peste 50 de ani lucrurile pot deveni dramatice. Doar 45% dintre românii care au între 50 și 65 de ani mai lucrează și, dintre cei care nu lucrează, doar 5% își mai caută de lucru, refuzând să accepte că societatea nu îi mai vrea. Cu toate acestea, există companii care se orientează direct spre aceşti şomeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri