Explozie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Agresorul a fost imobilizat de studenţi

Data publicării:
universitate1-1

Actualizare 11.32. „Până acum lucrurile sunt sub control. Nu există un alt dispozitiv exploziv, SRI a intervenit, a format perimetrul de securitate și nu sunt probleme”, a spus purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

„Este vorba despre un declanșator artizanal improvizat. Urmează să stabilim dacă știa cum să confecționeze dispozitivul sau a fost ajutat. Individul e cunoscut ca având boli psihice. Nu a fost în atenția SRI ca persoană cu legături cu organizații teroriste”, a subliniat el.

Premierul Victor Ponta a spus că astfel de cazuri sunt greu de evitat. „Din fericire, nu s-a întâmplat nimic foarte rău”, a subliniat el. 

ACTUALIZARE 11.10. Ancheta a fost preluată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, potrivit unui comunicat.

Un bărbat de 38 de ani a detonat în jurul orei 9.05, în această dimineață, o capsă de inițiere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Bărbatul avea un rucsac în spate și un buton în mână. Potrivit informațiilor de la această oră, el a detonat o capsă de inițiere într-o sală de curs și un zgomot puternic s-a auzit.  

Totul s-a întâmplat în Amfiteatrul P6, Corpul A al Universității „Cuza”, dar în care se țin cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații de la Universitatea „Gheorghe Asachi”.

După acest moment, studenții din sală l-ar fi imobilizat pe tânăr, care s-ar fi rănit la o mână.

Citiţi şi

Marian Platonov, studentul care l-a imobilizat pe atentator: „L-am legat cu o curea a unui profesor”

În amfiteatru se susțineau examene de licență. Peste 60 de studenții se aflau în acel moment în sală.

Bogdan Ion, decanul facultății de Electronică și Telecomunicații, s-a oferit să devină ostaticul acestuia, iar studenții să părăsească sala, însă tânărul a vrut să vorbească cu poliția.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învățământul superior, a afirmat că universitatea este evacută.

La fața locului au ajuns echipe de pirotehniști și angajați ai Serviciului Român de Informații.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vâjiac, a declarat la Digi24 că sesizarea în legătură cu prezenţa acestui tânăr în sala de curs a fost primită la 112.

Tânărul spunea că în rucsacul pe care-l avea în spate se află material exploziv. Nu au fost victime, iar bărbatul a fost prins de poliţişti şi este audiat, a adăugat Anca Vâjiac.

Poliţiştii fac cercetare la faţa locului pentru a stabili împrejurările în care s-a produs acest incident. Totodată, în urma audierii încearcă să se stabilească motivele care l-au determinat pe tânăr să recurgă la acest gest.

Studenţii prezenţi în sala de curs vor fi chemaţi la audieri.

Decanul facultății s-a oferit ostatic: „Eu sunt decanul facultății, sunt un ostatic important”

„Noi începeam proba de evaluare la licență. Studenții erau în săli. În acel moment a intrat brusc în sală acest individ cu un rucsac după el și o sacoșă. A țipat „nu se mișcă nimeni, vreau să stau de vorbă cu poliția și voi să rămâneți aici, nu pățiți nimic.” Un coleg a sunat la 112, un alt coleg a sunat la Brigada mobilă de poliție.

Între timp am încercat să discut cu el: copiii ăștia sunt la un examen important, eu sunt decanul facultății, sunt un ostatic important, hai să mergem afară pe culoar, stăm acolo până vine poliția. După aceea am zis să meargă studenții mai în spate, sunt fete care s-au speriat. A zis că nu mișcă nimeni. A venit un coleg și a spus că poliția este pe drum. „Perfect, atunci să îmi pregătesc bomba, să le arăt că bomba mea este adevărată”, a zis el. A umblat în rucsacul lui, la un moment dat a fost un zgomot și fum mult. Foarte mult fum. Toată lumea s-a agitat în acel moment, inclusiv el, probabil nu se aștepta să detoneze și, dintre studenții care au năvălit să iasă din amfiteatru, o parte au năvălit pe el și l-au culcat la pământ și l-au scos din amfiteatru, unde au așteptat să vină poliția. Mi-a plăcut reacția lor. Foarte prompt”, a spus Bogdan Ion, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații, în direct prin telefon, la Digi24.

Decanul a spus că 64 de studenți erau în acel moment în sală. Ei susțineau teza scrisă a examenului de licență.

Bogdan Ion a spus că nimeni nu își aduce aminte să îl fi văzut pe acest bărbat, care ar avea 38 de ani, potrivit discuțiilor cu un agent de poliție.

Decanul Bogdan Ion a mai spus că bărbatul era îmbrăcat cu blugi, tricou negru și are plete.

Capsa de inițiere este un dispozitiv artizanal confecționat dintr-un cilindru metalic, pucioasă de chibrituri și o rezistență electrică. Proiectul ar fi dintr-unul din cele două războiae mondiale. Potrivit informațiilor de la această oră, bărbatul ar avea probleme psihice și susține că a fost student al decanului Bogdan Ion. 

Studentul care l-a imobilizat pe agresor: S-a produs o mică explozie, a ieşit mult fum, care mirosea a sulf

Marian Platonov, studentul care l-a imobilizat pe atentator, a povestit la Digi24 cum s-au derulat faptele. După înmânarea subiectelor, la patru minute, în amfiteatru a intrat un tânăr care a ameninţat că are o bombă.

Nu a fost luat în serios de către studenţi, iar profesorul din sală a încercat să îl liniştească.

Văzând că agresorul este serios, studenţii s-au refugiat în spatele sălii, unde s-au baricadat, a povestit Marian Platonov.

„A vrut să ia bomba şi să o detoneze acolo unde se aflau baricadaţi colegii mei. A încercat să desfacă învelişul, dar s-a produs o mică explozie. A ieşit mult fum, care mirosea a sulf. A fost luat prin surprindere. A fost rănit pe faţă şi pe mâini, dar rănile sunt minore”, a spus studentul.

El şi cu alţi colegi l-au imobilizat pe agresor, legându-i mâinile cu o curea.

La 10 minute după incident, când la faţa locului au ajuns poliţiştii, studenţii au fost evacuaţi din sală, iar agresorul a fost ridicat. Examenul de licenţă a fost amânat, cel mai probabil urmând să se susţină în această săptămână, a adăugat Marian Platonov.

Corpul B al clădirii este verificat în continuare, traficul în zonă se efectuează cu dificultate, iar stația de transport în comun a fost mutată pentru a permite o mai bună desfășurare a forțelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri