Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, adoptată de Parlament

Data publicării:
caini maidanezi mediafax 2 1

Actualizare 13.40. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că nu mai vrea să vadă „o dramă ca cea a lui Ionuț” sau oameni mușcați de câini pe străzile orașelor românești.

Valeriu Zgonea a precizat că orice român care vrea să adopte un câine fără stăpân are la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a face acest lucru, după ce legea a fost adoptată în Parlament.

„Îmi doresc ca administrația locală, cât mai repede posibil, să ridice standardul de viață al cetățenilor”, a spus Valeriu Zgonea, adăugând că primarii nu mai pot veni cu „scuze” că nu pot rezolva problemele.

Șeful Camerei Deputaților și-a exprimat încrederea că președintele Traian Băsescu va promulga legea și că „într-un an, un an și jumătate” nu vor mai exista câini pe străzi.

Actualizare 13.05.

Carmen Arsene: „Măsură populistă care va agrava problema”

Președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, Carmen Arsene, este de părere că legea câinilor fără stăpân, adoptată astăzi, va avea efectul opus celui așteptat și că problemele cu maidanezii se vor agrava.

„Măsura este populistă și nu va rezolva problema, din contră, o va agrava. Legea este una ciuntită și nu va avea ca rezultat decât o isterie generală. Trebuia să se apeleze la niște experti pentru a se rezolva această problemă odată și-odată. Toți ne dorim să nu mai existe câini fără stăpâni, indiferent că suntem iubitori de animale sau nu”, a spus Carmen Arsene.

Aceasta a prezentat și câteva soluții care ar putea rezolva problema: „Sterilizarea în masă a câinilor cu și fără stăpân, păstrarea în teritoriu a celor blânzi, sănătoși, acceptați de populație și eventual construirea de mici adăposturi acolo unde exista această posibilitate. De asemenea, înregistrarea într-o bază de date și derularea unui program de responsabilizare a deținătorilor, de educație a populației, în acest sens. Problema derivă de la oameni, nu de la animale.

Actualizare 12.55.Cu votul ăsta ne întoarcem în Evul Mediu”, a spus un protestatar din Parcul Izvor, după decizia din Parlament. „Vor fi blaturi cu hingherii. Îi vom plăti gras ca să nu ia câinii, așa se practică”, a adăugat acesta. Marcela Pîslă, președintele Asociației „Cuțu - Cuțu” a declarat la Digi24 că ONG-urile vor ataca legea la Curtea Constituțională, în cel mult trei zile.

Actualizare 12.45. Camera Deputaților a dat votul final pe legea privind câinii fără stăpân. Au fost înregistrate 266 voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și 20 de abțineri. 

Votul a fost urmat de declarații ale mai multor parlamentari, dar și de proteste ale reprezentanților ONG-urilor care au fost lăsați să asiste la vot.

Democrat-liberalul Ioan Oltean a declarat că, dacă această lege ar fi fost adoptată în 2011, numeroase tragedii, ca cea de săptămâna trecută, când un copil a fost ucis de câini fără stăpân, nu s-ar fi petrecut.

Pe de altă parte, Remus Cernea, a spus că a votat împotriva legii, pentru că este „o soluție falsă” și o „decizie luată sub imperiul emoției momentului”.

___________________

Actualizare 12.18. 44 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care protestau la Parcul Izvor au fost primiți în sediul Parlamentului. Ei asistă la votul final al deputaților pe această lege.

Actualizare 11.25. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi.

Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, după ce reprezentanţii PDL, PSD şi PNL şi-au exprimat susţinerea faţă de forma legii rezultată de la comisie, potrivit Mediafax.

Votul final asupra legii urmează să fie dat la ora 12.30. Camera Deputaţilor este forul decizional asupra acestui proiect.

_______________________

Deputații sunt așteptați astăzi să voteze proiectul de lege referitor la soarta câinilor maidanezi. Acest pas vine după ce membrii Comisiei juridice şi cea pentru administraţie din camera decizională au aprobat ieri eutanasierea câinilor maidanezi, cu condiția ca animalele să fie ţinute în adăpost 14 zile. Apoi, dacă nu sunt revendicate, pot fi eutanasiate. Stabilirea termenului în care se face eutanasierea câinilor nerevendicaţi se va face având în vedere capacitatea de cazare în padocuri şi bugetul alocat.

În acest context, aproximativ două sute de persoane s-au adunat astăzi în Parcul Izvor pentru a-și exprima nemulțumirea față de măsura eutanasierii prevăzută de proiectul de lege.

Deşi protestul era autorizat să înceapă la ora 12.00, aceştia s-au strâns cu două mai devreme, mai ales că în plenul Camerei Deputaţilor se decide soarta maidanezilor.

Pe de altă parte, duminică după-amiază, peste o sută de persoane au protestat în Parcul Izvor, pentru a doua zi consecutiv, şi au cerut ca pe străzile Capitalei să nu mai fie câini maidanezi. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor, deşi există suport legal, şi au spus că se încearcă să se arunce responsabilitatea asupra lor, printr-un referendum pe care îl consideră inutil.

Detalii despre modificări

Deputaţii jurişti spun că au stabilit exact paşii de parcurs între momentul capturării unui câine şi momentul eutanasierii lui, care trebuie să fie ultima soluţie.

„Avem 14 zile de la data capturării, apoi fiecare caz se analizează şi se emite o decizie în care se va stabili un termen la care se va proceda la eutanasiere în condiţiile legii şi ale Uniunii Europene. În funcţie de resursele necesare şi de locurile prevăzute în padoc, se va decide o anumită dată cu privire la eutanasiere. Legea aceasta, dacă va fi votată şi promulgată, va da posibilitatea unui primar, dacă are condiţii şi bani, să ţină câinii în padoc până când va consuma resursele sau să-l eutanasieze”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Acesta a precizat că atât adopţia cât şi revendicarea câinilor din padoc vor fi gratuite. În plus, explică deputaţii jurişti, reîntoarcerea câinilor maidanezi în teritoriu este exclusă.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit cu mai multe amendamente la Legea câinilor fără stăpân: „Dacă după şapte zile câinele nu este nici revendicat nici adoptat, atunci se eutanasiază. Dacă această lege nu iese şi încep nişte discuţii din acelea pe care le cunoaştem cu toţii, mergem către partea de referendum”.

Reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor au respins categoric propunerile lui Sorin Oprescu.

„În mod categoric ne opunem canicidului, exterminării în masă a unei specii. Dorim să treceţi acest proiect legislativ în forma Senatului, care răspunde solicitării Curţii Constituţionale”, a declarat Antonela Pascale, de la Asociaţia Cuţu-Cuţu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri