Alegeri parlamentare 2020. Numărul candidaților la un loc în Parlament a crescut cu 10% față de alegerile din 2016

Data publicării:
persoana introduce buletinul de vot in urna
O persoana voteaza in timpul alegerilor parlamentare. Inquam Photos / George Calin

Numărul candidaţilor la alegerile parlamentare din 2020 a crescut față de alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani, se arată într-un raport lansat joi de Expert Forum.

PMP are cei mai mulți candidați pe listele electorale - 641, potrivit unei hărţi a candidaţilor la alegerile parlamentare realizată de EFOR. Urmează, în ordine, PNL (640 candidați), Pro România (639) şi PSD (631).

Alianţa USR-PLUS, singura alianţă la aceste alegeri, are 616 candidaţi.

Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) are 621 de candidaţi.

„Cu un candidat mai puţin a înregistrat şi Partidul Ecologist Român, care în săptămânile dinaintea alegerilor a atras mai multe figuri celebre, dar controversate, din alte partide”, se arată în raportul Expert Forum.

Listele pentru Camera Deputaților și pentru Senat

Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat. Un număr de 57 de candidaţi reprezintă organizaţii ale minorităţilor naţionale pentru Camera Deputaţilor.

S-au înregistrat 42 de candidaţi independenţi pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidaţi la Camera Deputaţilor şi Senat.

Pentru cele patru locuri de deputat în circumscripţia străinătate s-au înscris 47 de candidaţi, iar 29 se luptă pentru cele două locuri de senator, indică documentul.

„Numărul candidaţilor a crescut de la 6.476 în 2016 la 7.136. Deşi cea mai mare parte a acestor sunt nominalizaţi de partide precum PSD, PNL sau PMP, numeric există o competiţie vizibilă din partea unor partide care nu au avut reprezentare parlamentară în ultimul mandat, precum AUR sau PER. Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc”, se arată în raportul Expert Forum.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri