Editorial Cea mai proastă veste pentru România

Data actualizării: Data publicării:
Cosmin Prelipceanu
Cosmin Prelipceanu
Cosmin Prelipceanu de 25 de ani cunoaște oameni și îi face să-și spună poveștile la radio și tv. Sunt mii și mii de emisiuni, interviuri și transmisiuni în care a stat de vorbă cu oameni de stat, politicieni de toate rangurile, vedete și oameni obișnuiți. În podcastul digi24.ro, el spune poveștile.
COSMIN PRELIPCEANU-197

S-au dus două săptămâni de la alegeri. Și simțim că am avut parte de toate: decepția partidelor, dezamăgirea alegătorilor, spaima că uriașelor crize, sanitară și economică, li se va adăuga și una politică de toată frumusețea. Mai pe șleau, temerea tuturor că după alegeri supărate, cu rezultat indecis, țara nu va fi guvernată și va plonja în haos. Temerea a dat de-a binelea în deznădejde când multe zile la rând am asistat la un concert de "nu și nu", doar pentru că niște bărbați în costume vor neapărat anumite scaune pentru șezuturile lor.

Lucrurile par să se fi normalizat în ultimele zile. Negocierile au avansat și bărbații în costume clamează consensul.

Și-atunci, de ce veste proastă? Păi, în toată această perioadă, în menuetul negocierilor, nici partide, nici politicieni, nimeni nu a cerut să fie cel care decide soarta Educației. Nimeni nu s-a legat cu lanțuri ca să i se dea Educația. Nimeni nu a cerut să fie cel care să aducă Școala Românească în secolul XXI. Și niciunul dintre bărbații în costume nu a legat soarta coaliției de mersul reformei în învățământ, așa cum au legat-o de propriile funcții.  Atât de stranie a fost constatarea, încât jurnaliștii au schimbat întrebările din "cine ia Educația?" în "cum, chiar nu vrea nimeni Educația?"

În fine, în josul unei liste cu ministere de împărțit, Educația a fost distribuită. Algoritmul de coaliție a rezolvat această problemă pentru care jurnaliștii au făcut atâta caz. Nu e panică, Ministerul Educației va primi un șef.

Și atât. Profesorii își vor detesta în continuare elevii pentru că știu mai multe decât ei în materie de calculatoare. Elevii se vor preface în continuare că îi interesează ce li se transmite la școală, ca să își ia examenele. Iar părinții își vor crește în continuare copiii ca să-i trimită la export.

PS: Acum mulți ani, în pauza publicitară a unei emisiuni în care îi întrebasem pe politicieni de ce nu construiesc autostrăzi, de ce condamnă România la înapoiere, unul dintre invitați mi-a spus cu aerul unei confidențe: "Domnu' Prelipceanu, atunci când în România se vor pierde alegeri din cauza lipsei autostrăzilor, vom începe să construim autostrăzi". Parcă îl văd pe politicianul respectiv întrebându-mă astăzi: "Domnu' Prelipceanu, ce-i tot dai, dom'le, cu Școala de secol XXI, crezi că interesează pe cineva?"

Partenerii noștri