Live

Tarcea a recuzat patru judecătoare din CSM, între care şi şefa Consiliului. Ce motive a invocat șefa ICCJ

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a recuzat, miercuri, patru judecătoare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv de „ostilitate” şi „antepronunţare” în ceea ce priveşte acţiunea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară la adresa ei.

Lia Savonea, la CSM. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cristina Tarcea s-a prezentat la CSM, unde Secţia pentru judecători în materie disciplinară urma să discute acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară.

La plecare, ea a declarat că a făcut o cerere de recuzare pe numele judecătoarelor Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag.

Întrebată de jurnalişti despre motivele recuzării, Tarcea a explicat că judecătoarele respective ar fi avut o atitudine „ostilă” faţă de ea în legătură cu modalitatea de alcătuire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Pentru motive de ostilitate manifestă în ceea ce priveşte preşedintele Înaltei Curţi, pentru motive de susţinere necondiţionată a conducerii Inspecţiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinând şi numirea de către Executiv a conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept, şi pentru motive de antepronunţare. Acestea s-au antepronunţat cu ocazia diferitelor şedinţe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de cinci judecători pentru anul 2018 şi 2019, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale”, a arătat magistratul.

Citiți și:

Tarcea a precizat că următorul termen în cazul acţiunii disciplinare la adresa sa este în 27 martie.

Pe 19 decembrie, Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Motivul halucinant pentru care o judecătoare din Iași a amânat zeci de procese într-o singură zi. CSM a cerut anchetarea ei

Dosarul accidentului de la 2 Mai: CSM a respins propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu

Scenă bizară la CSM, unde se discută propunerea de suspendare a judecătoarei care cerea buletinul victimelor accidentului din 2 Mai

REPER a atacat OUG-ul de comasare a alegerilor la CCR. Cioloș: Am fost deposedați de Guvernul Ciolacu de dreptul de a ne apăra votul

Partenerii noștri