Live

Pelerinajul de Sf. Dumitru. Ludovic Orban: „Vom discuta cu reprezentații BOR. Oamenii se iau după ce spun preoții”

Pelerinaj de Sfântul Dimitrie în București Foto: Agerpres

Intenția autorităților pentru sărbătoarea de Sfântul Dumitru de la București este să nu permită accesul pelerinilor din alte localități, după modelul aplicat la Iași de Sfânta Parascheva. Guvernul vrea să discute însă în prealabil cu Biserica, pentru că „oamenii se iau după ce spun preoții”, a declarat premierul Ludovic Orban, joi seara, la Digi24.

„Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul - nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport şi care pot să creeze aglomeraţie”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul vrea  să obțină sprijinul preoților pentru a convinge populația să respecte regulile din pandemie, deși recunoaște că sunt negaționiști inclusiv în rândul clericilor.

„Pe de altă parte, vreau să dau un mesaj către preoţi, către pastori, ei trebuie să fie un exemplu, ei trebuie să îndemne - şi îi felicit pe mitropolit şi pe toţi preoţii care s-au comportat exemplar în această sărbătoare (de Sfânta Parascheva - n.r.), au îndemnat oamenii la un comportament corect. Acest lucru este extrem de important, pentru că oamenii se iau după ce spun preoţii, toți credincioșii, indiferent că sunt ortodocși, catolici, penticostali, baptiști. Țin cont într-o foarte mare măsură de ce spune preotul, pastorul, și este foarte important ca toţi preoţii să îndemne oamenii la respectarea regulilor, pentru că sunt încă, din păcate, cazuri de negaţionişti chiar în sânul Bisericii, care sunt bine cunoscuţi, nu vreau să dau acum exemple, care pur şi simplu neagă existenţa pericolului, care îi îndeamnă pe oameni să bagatalizeze acest virus”, a arătat Ludovic Orban. „Este un comportament inexplicabil”, a adăugat premierul.

„La nivel mondial au murit peste un milion de oameni. Ce altă dovadă că există virusul mai vrea un om care are cât de cât un pic de rațiune? Aceste atitudini din partea unor lideri de opinie - ne aducem aminte că foarte mulți lideri politici s-au comportat iresponsabil, de la nepurtarea măștii acolo unde era obligatorie până la declarații. PSD spunea că nu votează prelungirea stării de alertă. A durat 21 de zile până s-a adoptat o lege. (...) Cred că e nevoie de fiecare lider (să dea exemple pozitive - n.r.), indiferent că e un lider economic - am văzut exemple remarcabile în companii, unde activitatea este organizată exemplar”, a punctat Ludovic Orban.

Citiți și: Orban, despre decizia autorităților de a ceda în fața pelerinilor la Iași: Erau foarte mulți agitatori de profesie, s-a procedat corect

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Digi Sport

Simona Halep a câștigat procesul cu ANAF! Suma uriașă pe care trebuie să o primească înapoi de la Fisc

Te-ar putea interesa și:

Medicii avertizează: COVID-19 și-a modificat evoluția și se vindecă mai greu

Alexandru Rafila: În momentul de față nu se impune o carantină totală în România

Ludovic Orban, despre creșterea numărului de paturi ATI: „Trebuie introdus oxigen. Ce mare filosofie?”

Raed Arafat: 368 de localități din țară au depășit coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori