Live

Criză politică în Italia: Extremistul Salvini, lăsat în afara noului guvern

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Emanuele Cremaschi/Getty Images

Ipoteza unui guvern format din Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) s-a consolidat luni seară în Italia, cu o serie de declaraţii optimiste şi un ritm strâns al reuniunilor, relatează Agerpres.

La aproape trei săptămâni după ce şeful Ligii (extremă-dreapta), Matteo Salvini, a dinamitat alianţa instabilă creată cu doar 14 luni mai devreme cu M5S, recompunerea peisajului pare pe calea cea bună, notează France Presse.

Negocierile s-au intensificat între M5S şi PD, principala forţă de stânga, pentru constituirea unui nou executiv, deja denumit „galben-roşu” de presă, şi punerea de acord asupra unui prim-ministru.

„Sunt optimist în ce priveşte construirea acestui acord, suntem pe calea cea bună. Formarea unui guvern este un lucru serios”, a declarat liderul PD, Nicola Zingaretti, după o scurtă întâlnire cu cel al M5S, Luigi Di Maio.

Zingaretti a dat asigurări că negocierile „s-au deschis în cele din urmă pentru un guvern al schimbării”.

Pentru rezolvarea crizei, cele două partide lucrează pe varianta de reconfirmare în funcţie a premierului în exerciţiu, Giuseppe Conte, una din condiţiile puse de M5S. În contrapondere, social-democraţii ar obţine o remaniere completă a echipei guvernamentale.

O altă întâlnire, între Zingaretti, Di Maio şi Conte, a început la 21:00 GMT şi s-a încheiat după patru ore, fără a elimina incertitudinile privind viitorul cabinet.

Conform presei italiene, care citează surse din PD, reuniunea nu a permis ajungerea la un acord nici privind programul de guvernare, nici asupra proiectului de buget pentru 2020. Alte surse, din interiorul M5S, au dat asigurări că PD nu şi-a clarificat deocamdată poziţia în privinţa lui Conte.

O nouă reuniune între cele două formaţiuni urmează să aibă loc marţi.

În ce-l priveşte, Matteo Salvini a părut să-şi recunoască înfrângerea luni seară. „Sunt mândru de alegerea de libertate făcută de Ligă. Putem evita alegerile timp de o lună, un an, dar judecata poporului vine mai devreme sau mai târziu”, a declarat liderul suveraniştilor italieni într-o conferinţă de presă.

Partidul său a pierdut în sondaje între 5 şi 7 puncte în intenţiile de vot, ajungând la 31-33% faţă de nivelul record 36-38% atins în ziua în care Salvini a aruncat în aer coaliţia cu M5S, explicând că îi este imposibil să guverneze cu această formaţiune.

Verdictul este aşteptat cel târziu miercuri. Preşedintele italian Sergio Mattarella a anunţat că va avea noi consultări cu formaţiunile politice începând de marţi.

După demisia lui Conte marţea trecută, preşedintele a dat de înţeles că vrea să acţioneze rapid pentru a se evita prelungirea instabilităţii politice în ţară.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salvini îl acuză pe Macron că este un instigator la război: „E un pericol pentru ţara sa şi pentru acest continent”

Vicepremierul italian Matteo Salvini contrazice afirmațiile Occidentului despre victoria lui Putin: Rușii au votat şi acceptăm asta

Salvini îl felicită pe Trump pentru victoriile din Missouri, Michigan și Idaho. „Încă trei paşi înainte pentru schimbarea la Casa Albă”

Grindeanu și Salvini au discutat despre conexiunea rutieră Marea Baltică - Marea Neagră - Marea Egee, care va trece și prin România

Partenerii noștri