Live

Edward Snowden pretinde că știe cum a fost monitorizat de către saudiți jurnalistul ucis Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:

Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency (NSA), care a declanșat scandalul uriaș în 2013 în SUA privind supravegherea populației, are o ipoteză legată de cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit acestuia, Khashoggi ar fi fost spionat de monarhia de la Riad prin intermediul unui soft de spionaj numit NSO PEGASUS.

Soft-ul, spune Snowden, fusese plantat într-un telefon al unui prieten de-al jurnalistului, relatează TRT World.

NSO PEGASUS este un sofware dezvoltat de o firmă de cibersecuritate din Israel – NSO Group Technologies, precizează Edward Snowden.

Fostul angajat al NSA a făcut aceste declarații într-o videoconferință susținută din Rusia, unde are a primit azil temporar, la Tel Aviv.

„Saudiții, desigur, știau că Jamal Khashoggi avea să intre în consulat (consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul – n.r.), deoarece fixase dinainte o întâlnire. Dar cum de știau ei planurile și intențiile sale?”, a declarat Snowden în transmisiunea video.

Prietenul lui Khashoggi, al cărui telefon mobil a fost „infectat”, trăia în exil în Canada, a mai menționat Edward Snowden.

Numele prietenului? Omar Abdulaziz.

„Suntem convinși că telefonul mobil al lui Omar Abdulaziz, un activist saudit și rezident permanent canadian, a fost vizat de spyware-ul PEGASUS”, menționează într-un raport institutul de cercetare Citizen Lab din Canada.

Între timp, autoritățile turce au confirmat, joi, găsirea unor urme de acid fluorhidric și a altor substanțe chimice în puțul aflat în grădina consulatului saudit din Istanbul.

Investigatorii sunt de părere că ar fi vorba despre substanțe folosite pentru a dizolva rămășițele trupului lui Jamal Khashoggi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tony Blair a continuat să ia bani pentru consultanță de la Arabia Saudită chiar și după moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite nu va fi judecat în SUA în procesul uciderii lui Jamal Khashoggi

Edward Snowden și-a primit pașaportul rusesc după ce a depus un „jurământ de credință” față de Rusia

Prințul saudit Mohammed bin Salman are imunitate în procesul din SUA pentru uciderea jurnalistului Khashoggi, spun avocații

Partenerii noștri