Live

Comisia Europeană: Bulgaria ar putea beneficia de ridicarea MCV în câteva luni; România rămâne cu toate condiționalitățile deschise

Data publicării:
Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Foto: Guliver/Getty Images

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în timp ce pentru România toate condiţionalităţile din raportul pe 2018 rămân deschise, a declarat marţi, la Strasbourg, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, informează Agerpres.

Întrebat când ar putea recomanda Comisia Europeană ridicarea MCV pentru Bulgaria, Avramopoulos a spus că decizia luată marţi de CE va trebui aprofundată de noul executiv comunitar. „Cred că cel puţin o lună vom merge pe această cale”, a spus el.

„Raportul pentru Bulgaria confirmă că în ultimul an a continuat progresul şi observă angajamentul autorităţilor bulgare de a continua eforturile de a aborda provocările rămase. Pe aceste baze, Comisia a ajuns la concluzia că progresele sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea MCV-ului şi a continua să monitorizăm provocărilor rămase prin alte procese ale UE şi naţionale. Comisia acum va aştepta să audă veşti de la Consiliu şi PE înainte de a lua o decizie finală”, a spus Dimitris Avramopoulos.

Întrebat, pe de altă parte, dacă România riscă activarea articolului 7 din Tratatul UE din cauza lipsei de progrese înregistrate în cadrul MCV, comisarul a răspuns: „Mergem prea departe”.

„Pentru România raportul notează că regresele identificate în noiembrie 2018 au continuat şi că România nu a respectat recomandările suplimentare din noiembrie 2018. Pe aceste baze, toate condiţionalităţile rămân deschise pentru România. Comisia e încrezătoare că România poate avea un nou avânt în îndeplinirea obiectivelor MCV”, a mai spus comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Citiți și:  Dragoș Tudorache: „Bulgaria scapă de MCV. România nu”

Bulgaria, lăudată în raportul MCV. Decizia de ridicare a mecanismului va trebui confirmată

Viorica Dăncilă dă vina pe Klaus Iohannis pentru criticile din raportul MCV: Se duce la Bruxelles și vorbește despre corupție

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Robert de Niro deschide două hoteluri în Bulgaria. Unul va fi la 100 de kilometri de Vama Veche

Romania și Bulgaria sunt campioane în UE la creşterea preţului la carne în ultimul an

Partenerii noștri