Live

Procurorul general al Ucrainei: „Putin, principalul criminal de război al secolului XXI”

Data publicării:
Au fost deschise 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei ruse. Foto: Profimedia

Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul său de la începutul invaziei ruse, a indicat procurorul general Irina Venediktova, duminică la postul britanic Sky News, transmite AFP.

Calificându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”, procurorul general ucrainean a afirmat că au fost identificate 5.600 de cazuri de presupuse crime de război, precum şi 500 de criminali de război ruşi.

Ea a citat în special atacul care a vizat vineri gara din Kramatorsk (est), în care au murit 52 de civili, printre care şi cinci copii, atribuit unei rachete ruseşti.

Venediktova i-a mulţumit prim-ministrului britanic Boris Johnson, care a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski şi a promis noi arme pentru Ucraina.

„Este, într-adevăr, un mare sprijin pentru noi”, a afirmat Venediktova despre vizita lui Johnson, prima a unui lider din G7 de la debutul invaziei.

Săptâmâna trecută, preşedintele Zelenski a anunţat că va fi creat un „mecanism special” pentru „a ancheta toate crimele ocupanţilor ţării noastre şi a-i urmări în justiţie”, precizând că acesta va funcţiona pe baza „muncii comune a unor experţi naţionali şi internaţionali”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz vrea ca activele rusești înghețate să fie folosite pentru a cumpăra arme pentru Ucraina

Soldații ruși au ucis peste 100 de oameni după ce s-au întors de pe front. „O problemă pe care Rusia nu o recunoaște”

Un judecător polonez a fugit în Belarus și a cerut azil politic: „Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Josep Borrell se opune participării UE la ceremonia de reînvestire a lui Putin

Partenerii noștri