Live

Doi dintre vulcanii periculoși ai planetei au erupt deja. Ce alți vulcani sunt de urmărit îndeaproape

Data actualizării: Data publicării:

După spectaculoasa erupție, în plină desfășurare, a vulcanului Kilauea din Hawaii, săptămâna trecută a erupt și cel mai activ vulcan din Indonezia, Merapi. 

Coloana uriaşă de fum s-a ridicat până la 5.000 de metri altitudine, iar localnicii au fost evacuaţi. Momentul a fost filmat de mai mulţi turişti aflaţi la baza muntelui, care au surprins coloana uriaşă de fum şi cenuşă vulcanică. Localnicii au ieşit panicaţi din case, pe care le-au părăsit până la urmă, la sfatul autorităţilor. Acestea au instituit un perimetru de siguranţă de 3 kilometri, în contextul în care mii de oameni locuiesc în apropierea vulcanului Merapi. În 1994, erupţia sa a ucis 27 de oameni, care nu au apucat să fugă la timp.

Merapi este unul dintre vulcanii cei mai periculoși din Indonezia, din cauza erupțiilor sale frecvente și a faptului că în preajma sa sunt zone dens populate.  O erupție din 2010 s-a soldat cu 400 de victime și a fost cea mai gravă din acest secol. Iată câteva imagini de atunci:

De la mijlocul lui noiembrie anul trecut, activitatea seismică pe Villarica s-a intensificat. Face parte din rarii vulcani ai planetei care are un lac de lavă, având „fântâni” de până la 150 de metri înălțime. Nivelul acestui lac a crescut și el.

Alături de Kilauea din Hawaii și Merapi din Indonezia, acești vulcani ar trebui supravegheați îndeaproape în săptămânile și lunile ce vin, spun cercetătorii. Dar, atrag ei atenția, erupțiile pot apărea brusc și în cazul unor vulcani considerați „adormiți”, cum a fost cazul cu Hekla, în Islanda.

(Sursa: The Conversation)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Islanda ar putea intra într-o nouă eră vulcanică. Experții avertizează că poate dura secole

Islanda supraveghează cu atenție cel mai activ vulcan din țară. O mare inundație glaciară este în curs de desfășurare

Erupția vulcanului Merapi: 11 alpiniști au fost găsiți morți pe muntele din Sumatra

1.000 de cutremure, drumuri rupte și teren surpat în Islanda. Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră

Partenerii noștri