e-Factura mai face un pas. Conversia din XML în PDF se poate face acum automat

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
e-factura
E-Factura. Sursa: Ministerul Finanțelor

Ultima noutate în ce privește e-Factura este că în sfârșit se poate face automat conversia din XML în PDF , printr-o simplă apăsare de buton. Ministrul a insistat mult pentru asta. Până acum conversia se făcea manual, iar Finanțele au raportat și un milion de facturi pe zi. Sursele noastre din Ministerul Finanțelor spun că îmbunătățirile pentru această schimbare majoră de sistem de raportare a facturilor, care a luat pe toată lumea prin surprindere, se realizează constant.

Trecerea la sistemul unic de raportare a facturilor în mediu electronic la ANAF a întâmpinat o serie de probleme în aplicare, de la 1 ianuarie, când e-Factura a devenit obligatorie în relațiile comerciale dintre firme.

Menționăm că e-Factura se aplică încă din 2022 pe relația firme - guvern. Dacă firmele mari sau cele care au business cu statul erau obișnuite cu birocrația și au găsit soluții să folosească sistemul așa cum a fost făcut inițial, trecerea la acest sistem pentru toate firmele a arătat slăbiciuni ale acestuia.

Așadar, între timp, de la începutul anului s-au mai multe îmbunătățiri.
A fost introdusă autofacturarea. Apoi, conform unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor, începând cu 16 ianuarie 2024, sistemul e-Factura nu va mai permite introducerea facturilor duplicat. Această măsură vine să crească acuratețea și integritatea datelor înregistrate în sistem.
După încărcarea facturii fără Spațiul Privat Virtual, s-a mai introdus filtrarea pe categorii. Furnizorii de servicii de contabilitate au cerut să poată filtra facturile în baza anumitor criterii specifice. Această facilitate a fost introdusă printr-o modificare la apelul de listă facturi disponibile de la serviciile web apelabile automat prin API.

În final, a fost introdusă conversia automată din XML în PDF

e-Factura
a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024. Nedepunerea ei în sistemul ANAF nu produce încă efecte, dar ar putea fi sancționată cu amendă, de la 1 aprilie.  De la 1 iulie, toate facturile dintre firme se vor transmite explusiv prin acest sistem. În jur de 120.000 de firme au depus până acum e-Factura, dintr-un total de aproximativ 700.000.