Fermierii nu mai sunt penalizați dacă depun târziu cererile de plată. Ministerul Agriculturii oferă clarificări

Adam Gheorghe Data publicării:
credit agricol fermieri
sursa: gettyimages.com/

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că termenul limită de depunere a Cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2024, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), este data de 07 iunie anul curent.

Reglementările sunt cuprinse în Ordinul 127/03.04.2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024.

Noutățile anunțate de MADR pentru campania 2024

Față de campaniile precedente, în Campania 2024 nu există perioadă de depunere cu penalități.

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online din versiunea internet.

Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/animalele neconforme.

Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.