Spania impune amenzi uriașe pentru lipsa etichetării conținutului generat cu ajutorul inteligenței artificiale

Guvernul spaniol a aprobat, marți, un proiect de lege care introduce amenzi substanțiale pentru companiile care folosesc conținut generat cu ajutorul inteligenței artificiale fără a-l eticheta corespunzător.
„Inteligența artificială este un instrument foarte puternic, care poate fi folosit pentru a ne îmbunătăți viețile... sau pentru a răspândi dezinformare și a ataca democrația”, a declarat ministrul Transformării Digitale, Oscar Lopez, într-o conferință de presă, subliniind că oricine poate deveni victima unui atac deepfake, o tehnologie care permite crearea sau modificarea imaginilor, videoclipurilor și înregistrărilor audio pentru a simula persoane reale într-un mod extrem de realist.
Proiectul de lege, care trebuie aprobat de Parlament, clasifică lipsa etichetării corecte a conținutului generat cu ajutorul inteligenței artificiale drept o „infracțiune gravă”, care poate duce la amenzi de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală anuală a companiei.
Mai mult, legea interzice și alte practici considerate periculoase, precum utilizarea tehnicilor subliminale pentru a manipula grupuri vulnerabile, scrie Reuters.
Legea urmează liniile directoare ale Regulamentului UE privind Inteligența Artificială. Aplicarea noilor reguli va fi responsabilitatea Agenției de Supraveghere a Inteligenței Artificiale (AESIA), nou înființată.