Burduja anunță victoria în instanță contra activiștilor de mediu care voiau să blocheze Neptun Deep. Reacția Greenpeace

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
burduja neptun deep
Sursa foto: Sebastian Burduja / Facebook

Tribunalul Bucureşti a respins pe fond acţiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz şi OMV Petrom.

Sentința a fost anunțată oficial de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prin intermediul paginii sale de Facebook.

„Astăzi, printr-o decizie fermă, justiţia a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep. Tribunalul Bucureşti a respins în fond acţiunea Greenpeace, iar ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz şi OMV Petrom. Această sentinţă confirmă încă o dată că multe dintre acţiunile de acest fel iniţiate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile.

Aceste procese ne costă timp, bani şi oportunităţi majore pentru dezvoltarea şi securitatea naţională. România a câştigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice. Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acţiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuieşte sute de mii de lei pe avocaţi pentru a porni procese în serie.

Neptun Deep este un proiect esenţial nu doar pentru România, ci şi pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin şi abundent pentru români, fraţii noştri de peste Prut şi toţi vecinii noştri, la un preţ corect", susține Burduja.

Cum a început litigiul

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom, Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În acelaşi timp, peste 50.000 de oameni au semnat petiţia pentru protejarea Mării Negre. De asemenea, organizaţia este de părere că independenţa energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienţei energetice şi a capacităţilor de stocare.

Pe data de 25 martie, OMV Petrom şi Romgaz au anunţat începerea forajului pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.

Cele două companii investesc, împreună, până la patru miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Greenpeace: instanța nu a luat în considerare deficiențele din avizul de mediu

Tribunalul București a pronunțat, în primă instanță o decizie nefavorabilă Greenpeace în procesul de anulare a planului urbanistic zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla dedicate proiectului Neptun Deep.

În soluția publicată pe scurt, Tribunalul a hotărât să nu analizeze pe fond nelegalitatea de mediu invocată de către Greenpeace România. Cu toate acestea, alte instanțe din România au admis și analizat astfel de argumente în alte procese similare.

Organizația Greenpeace a semnalat mai multe nereguli în legătură cu avizul de mediu eliberat pentru PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep:

  • Nu a fost efectuat un studiu de evaluare a impactului climatic;
  • Nu a fost evaluat impactul asupra corpurilor de apă;
  • Nu a fost parcursă procedura de consultări transfrontaliere în cadrul procesului de aprobare;
  • Nu a fost efectuat un studiu de evaluare adecvată.

„Ne aflăm într-o situație juridică atipică, în care unele instanțe iau în considerare aspectele problematice ale avizelor de mediu, în timp ce altele nu. Riscurile de mediu rămân, chiar dacă nu li s-a dat atenție în acest proces. O să continuăm cu demersurile până când aceste riscuri vor fi analizate în mod corespunzător de către justiția din România”, au transmis activiștii de mediu.

OMV Petrom și Romgaz au solicitat cheltuieli de judecată de peste 250.000 euro în cadrul procesului. Instanța a decis că organizația de mediu trebuie să plătească 16.000 euro în total către companii.

Decizia vine în contextul în care Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a solicitat companiilor din energie să ceară daune exagerate în litigiile cu ONG-urile de mediu care atacă proiecte controversate cu impact ridicat asupra mediului și sănătății. România și-a asumat obligații sub tratate europene și internaționale la cel mai înalt nivel, de a asigura acces la justiție organizațiilor de mediu în cauze de interes public.