Republica Moldova a început lucrările de racordare a rețelei electrice la cea a României. 500 de stâlpi leagă Chișinău de Isaccea

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
bursa de electricitate
sursa: profimediaimages.ro/

Republica Moldova a demarat lucrări de racordare a reţelei electrice la cea a României, urmărind programul de reducere a dependenţei față de energia din Rusia, relatează AFP. Intră în construcție o linie de înaltă tensiune care leagă Chișinău de Isaccea.

Pentru moment, peste 70% din electricitatea din Moldova provine de la o centrală situată în Transnistria, regiune separatistă prorusă.

Aceste lucrări, avute în vedere ”de zeci de ani” - în valoare de 27 de milioane de euro, finanţate de către Banca Mondială (BM) - au fost aprobate de către Guvern în 2019.

În total, 500 de stâlpi urmează să fie construiţi - până în 2025 - pe o nouă linie de 400 de kilovolţi, cu o lungime de 158 de kilometri, de la Chişinău la Vulcăneşti (sud).

La Vulcăneşti există deja o conexiune cu oraşul român Isaccea.

Memorandumul privind interconectarea rețelelor de electricitate și gaz ale României și Republicii Moldova, semnat în 11 decembrie 2023, devine acum lege, odată cu promovarea în dezbatere publică a unei HG, în acest sens, promovate de Ministerul Energiei. În fundamentarea HG, Ministerul Energiei arată că există voință comună pentru integrarea Moldovei pe piața de energie europeană și pentru livrarea pe termen lung de energie din România către RM. În prezent, România deja livrează electricitate și gaz către Moldova, însă cantitățile nu sunt mari. Țara noastră a mai și pus la dispoziție anumite capacități în depozitele subterane pentru ca vecinii să poată stoca gaze pentru sezonul rece.
Noi suntem conectați cu moldovenii prin intermediul liniei de înaltă tensiune Suceava – Bălți. La gaze, avem conexiunea direct Iași-Ungheni, dar și una indirectă, prin Ucraina, cu ieșire din țara noastră în punctul Isaccea.