FMI: economiile emergente frânează creșterea țărilor dezvoltate

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
piete emergente
sursa: shutterstock.com/

Economia globală resimte influența marilor piețe emergente ale Grupului celor Douăzeci, pentru că integrarea acestora în lanțul de aprovizionare face dificilă izolarea lor după două decenii de relații comerciale active. Întrucât piețele emergente ale G20 reprezintă aproape o treime din PIB-ul mondial și aproximativ un sfert din comerțul global, efectele de propagare a șocurilor care provin din aceste economii pune presiune pe activitatea statelor dezvoltate.

Principalele economii emergente ale G20 au un impact semificativ asupra creşterii economice din ţările bogate, pentru că șocurile interne din aceste piețe dictează tendințele globale. G20 regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei.

În ultimele două decenii, cele mai mari zece economii emergente din G20 şi-au dublat ponderea pe care o dețin în PIB-ul global. Este vorba de Argentina, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud şi Turcia, potrivit Reuters.

"Începând din 2000, consecinţele de pe urma şocurilor interne din G20, în special din China, s-au majorat şi acum au o mărime comparabilă cu şocurile din economiile avansate. Perspectivele limitate pentru economiile emergente din G20 riscă să se răsfrângă şi să frâneze creşterea şi dezvoltare în alte pieţe emergente şi economii importante", potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), publicat marți.

Caracterul integrat al economiilor scoate în evidenţă riscurile la adresa ţărilor bogate de pe urma şocurilor din ţări îndepărtate. Per total, riscurile apariției efectelor secundare a crescut de aproape trei ori de la începutul anilor 2000. Practic, problemele economice din țări precum India, Brazilia, Rusia sau Mexic vor afecta performanța economică a vecinilor, arată FMI.