Medicina viitorului: Inteligența artificială în centrele de imagistică ale Rețelei de sănătate REGINA MARIA

Data actualizării: Data publicării:
imagistica Articol sustinut de Regina Maria

Dezvoltarea tehnologiei și implicit a inteligenței artificiale va continua să revoluționeze medicina. Inovația în domeniul medical are un impact major asupra medicilor și pacienților deopotrivă. Progresele impresionante din acest domeniu vin să ajute medicii și să ofere soluții rapide pacienților. De aceea, încă din decembrie 2021, întreaga rețea de centre de imagistică REGINA MARIA beneficiază de un algorim de inteligență artificială. Sistemul se numește XVision și, prin această investiție, REGINA MARIA a devenit prima rețea care folosește inteligența artificială pentru servicii de computer tomograf toracic și radiografii toracice. Până în acest moment, peste 17,000 de diagnostice au trecut prin filtrul algoritmului, un instrument ce crește acuratețea diagnosticului și elimina subiectivismul.

Cum funcționează acest sistem explică prof. dr. Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, lider medical al Diviziei de imagistică din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA:

  • Cât de importantă este integrarea inteligenței artificiale în imagistică?

Inteligența artificială este un instrument important, în special în monitorizarea pacienților oncologici și a pacienților care au nevoie de o atenție suplimentară post COVID, dar și pentru alte patologii pulmonare. Avantajul acestei tehnologii de ultimă generație vine din garanția rezultatului. Mai exact, fiecare imagine de RX și CT este automat analizată la finalul investigației imagistice, iar medicul validează sau invalidează, după caz, recomandările făcute de algoritm.  

  • Care este impactul pe care acest sistem îl are în viața medicilor?

Impactul inteligenței artificiale se vede în acuratețea diagnosticului și creșterea vitezei de elaborare a rapoartelor medicale. Eliberarea rezultatelor pentru investigațiile CT și RX toracice este asistată de calculator, personalul medical fiind astfel atenționat asupra leziunilor patologice. Cum spuneam, aplicația oferă momentan date exclusiv în zona toracelui, având deja milioane de rezultate în baza de date. Algoritmul este integrat în sistemul PACS (Sistemul de Arhivare și de Comunicare a Imaginilor). Totul este interconectat. Practic, el face o precitire a radiografiei sau a examinării tomografice de torace și arată medicilor, din rapoartele anterioare pe care le-a „învățat” în timp, care sunt zonele afectate.

În felul acesta noi, medicii, putem valida rezultatul pe care calculatorul îl realizează în mod obiectiv asupra unei radiografii sau asupra unei examinări CT.

  • Cum îi ajută pe pacienți utilizarea inteligenței artificiale în centrele de imagistică ale Rețelei de sănătate REGINA MARIA?

Calculatorul elimină subiectivismul pe care un medic l-ar putea avea în privința interpretării unui rezultat. Inteligența artificială analizează într-un mod obiectiv fiecare imagine, scanează aproape instantaneu examinarea și îl atenționează pe medic asupra leziunilor existente, a zonelor anormale - un fel de dublu control în ceea ce privește anumite tipuri de investigații ori patologii.

  • În ce constă utilizarea propriu zisă a unui algoritm de inteligență artificială în citirea imaginilor?

Algoritmul de inteligență artificială XVision a fost dezvoltat inițial pentru citirea radiografiilor de torace, însă ulterior a fost folosit și pentru citirea examinărilor CT de torace, mai ales în zona COVID, unde algoritmul a făcut aprecieri foarte exacte asupra diagnosticului.

Dezvoltarea acestui sistem se face prin introducerea în baza de date a unui număr impresionant de rezultate ale investigațiilor radiografice și computer tomografice. Vorbim aici de milioane de rezultate. Inteligența artificială este partea cea mai inovatoare a radiologiei. Bineînțeles, computerul nu va înlocui decizia umană, pentru că în final medicul este cel care oferă rezultatul, însă ajută enorm în creșterea vitezei de prelucrare si în acuratețea diagnosticului pe care medicul îl ofera pacientului.

  • Care sunt avantajele acestui sistem ultra performant pe care Rețeaua de sănătate REGINA MARIA îl pune la dispoziția pacienților săi?

În special pentru pacienții oncologici, timpul este esențial și facem toate demersurile posibile pentru a emite rezultate de calitate către pacienții noștri în cel mai scurt timp posibil. Sistemul XVision, prin algoritmul său, salvează mult timp, atât pentru pacient cât și pentru medic. După terminarea investigației, calculatorul scanează într-un timp extrem de scurt investigația și atenționează asupra zonelor cu probleme.

Înteligența artificială mai are un mare plus: este centrată pe calitatea relației medic-pacient, care este atât de importantă pentru ambele părți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri