Exclusiv PNL, luat prin surprindere de retragerea Ramonei Chiriac de la europarlamentare. Mureșan: „Cred că ați aflat înaintea noastră”

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - GALA WOMEN IN ECONOMY - 5 MAR 2024
Ramona Chiriac, cea care ar fi trebuit să deschidă lista PSD-PNL pentru europarlamentare, a anunțat că se retrage. Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul Național Liberal nu a știut că Ramona Chiriac, candidata Alianței care ar fi trebuit să deschidă lista pentru europarlamentare, va ieși din cursă, spune vicepreședintele PPE, Siegried Mureșan. Invitat la interviurile Digi24.ro, liberalul a spus că nu este vina PNL pentru această „situație nefericită”, afirmând că în continuare se dorește candidat independent pe primul loc. „Nu s-a discutat niciodată ca primele două locuri din listă să fie ale PSD-ului”, spune Mureșan.

Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE: Vom stabili cel mai probabil luni și vă vom anunța. Ieri s-a întâmplat următorul lucru: noi în cadrul PNL am decis, printr-un vot unanim, cine vor fi candidații PNL la europarlamentare și avem pe primele 7 locuri doar europarlamentari în funcție și doamna Adina Vălean, comisar european cu experiență în Parlamentul European, deci mergem cu echipa de până acum, colegi cu experiență. Avem claritate, suntem cu casa în ordine. PSD și-a ales și el candidații.

Conceptul acestei liste comune presupunea un candidat comun pe primul loc. Candidata aleasă, potrivită pe hârtie, și-a anunțat ieri retragerea într-o ședință a conducerii PSD. Cred că dvs. ați aflat în același timp cu noi, poate chiar înainte. Conducerile celor două partide vor discuta, vor reevalua situația, iar la începutul săptămânii viitoare vom avea o soluție.

Pentru noi era clar că persoana din capul listei este un independent, nu s-a discutat niciodată ca primele două locuri din listă să fie ale PSD-ului și doar de la locul trei în jos să avem colegi din PNL.

Ramona Chiriac e șefa Reprezentanței Comisiei Europene, am participat și la evenimente publice împreună în ultima perioadă, am interacționat cu ea. Doar dânsa vă poate spune de ce s-a retras, nu sunt purtătorul ei de cuvânt. Ieri a spus public că din motive personale.

Pentru candidați la alegeri, cei care doresc să fie oameni politici, e nevoie să comuni, să fii prezent în spațiul public. Meseria de europarlamentar chiar asta înseamnă, să comunici la nivel european care sunt pozițiile României și să te bați pentru ele, iar aici să comuni ce se întâmplă la nivel european.

Conceptul inițial a fost ca pe primul loc să avem un independent, iar acest concept nu a fost înlocuit până acum de un altul. Noi nu ne dorim un experiment care să nu funcționeze, ci o listă credibilă, funcțională. Noi ne-am făcut partea noastră ieri, am adoptat lista de colegi și cred că lista este foarte bună.

Soluțiile de avarie nu funcționează mereu în viață. Să fii europarlamentar nu este un lucru simplu. Am agreat să avem un independent, sper să îl găsim, nu e simplu fiincă trebuie să aibă experiență. Mă aștept ca președinții PNL și PSD să se așeze la masă și să ajungă la o soluție.

Eu îmi doresc să avem un candidat competent, credibil, care să poată reprezenta cu cinste această listă în perioada de campanie și apoi România la nivel european.

Retragerea Ramonei Chiriac a fost o decizie personală. Candidata s-a retras, a fost o situație nefericită, trebuie rezolvată. Nu este amatorism politic din partea PNL, eventual din partea candidatei, pe care nu noi am propus-o, ci PSD.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri