Peste 100 de persoane vâslesc în caiace sau în bărci fără motor, pe primul traseu de turism lent din Delta Dunării

Data publicării:
Mila 23
Traseul lent Tulcea-Mila 23 ar putea fi un prim pas în construirea unei întregi infrastructuri sustenabile, de vizitare a Deltei în ambarcaţiuni prietenoase cu mediul. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Peste 100 de persoane au plecat din Tulcea, duminică dimineaţa, vâslind în caiace sau în bărci fără motor, pe primul traseu de turism lent din Delta Dunării. Traseul "Delta lui Ivan" pornește din Tulcea și se încheie la Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin, transmite Agerpres.

Continuatorul proiectelor începute de multiplul campion olimpic, membru fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a spus pentru sursa citată că realizarea acestui traseu de turism lent, intitulat "Delta lui Ivan" era una din dorinţele lui Ivan Patzaichin.

"Traseul de turism lent este o idee veche a marelui sportiv, şi anume de a crea o alternativă la turismul de astăzi în care circulaţia să fie prioritară pentru ambarcaţiunile cu vâsle sau electrice, astfel încât, ca într-un oraş, pe lângă autostradă şi drum expres, să avem şi un pietonal, să-i zic aşa", a declarat Teodor Frolu.

El a mai spus că traseul lent Tulcea-Mila 23 ar putea fi un prim pas în construirea unei întregi infrastructuri sustenabile de vizitare a Deltei în ambarcaţiuni prietenoase cu mediul, dar şi în punerea în practică a unui concept despre care se vorbeşte de multă vreme - dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

"Traseul de turism lent înseamnă că orice turist petrece mai mult timp, trebuie să se oprească din loc în loc. Un turist care petrece mai multe zile în zonă consumă mai mulţi bani în locaţie, iar banii nu se duc pentru benzina necesară unei bărci cu motor, ci pe servicii tradiţionale oferite de comunitate", a menţionat Teodor Frolu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Printre participanţii la caravana "Apele unite ale României" este şi braşoveanul Mircea Călburean, care a contribuit fizic la ridicarea monumentului "Columna" din ansamblul memorial Ivan Patzaichin, inaugurat vineri în deschiderea festivalului Ivan Patzaichin.

"A fost o muncă cumplită până în ultima clipă, mai ales că timpul a fost foarte scurt. Am avut probleme logistice, tehnice şi am încercat să respectăm viziunea artistului Virgil Scripcariu, dar acum satisfacţia e deplină", a declarat Mircea Călburean.

De aproape 40 de ani, el vine de două sau trei ori în Deltă şi vâsleşte şi spune că distanţa de 55 de kilometri pe care o va parcurge până în Mila 23 nu este mare.

"Vâslesc ocazional de câte ori vin în Deltă. Vom face distanţa asta în câteva zile, iar dacă ne gândim că cei din deltă fac distanţa asta într-o zi, nu e aşa mult. Va fi relaxare, mai ales că mergem cu curentul, în aval", a mai spus Călburean.

Festivalul Ivan Patzaichin a început vineri seara cu inaugurarea ansamblului memorial dedicat marelui campion olimpic, ansamblu format din lucrări semnate de Mircea Cantor, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah, Nicolas Triboi, Virgil Scripcariu, curator fiind arhitectul Teodor Frolu.

Încă de anul trecut Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat că, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, a iniţiat un proiect pentru amenajarea unor trasee de turism dedicate bărcilor fără motor, proiectul cu un buget total estimat de 15 milioane de euro fiind depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri