VIDEO. Țestoasa eșuată pe plaja de la Vadu, eliberată în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
broasca testoasa

Țestoasa care a fost găsită zilele trecute pe plaja din Vadu a fost eliberată în Marea Neagră. Biologii marini au dus-o cât mai departe de țărm, în speranța că se va întoarce acasă, în Grecia.

 

După ce a stat câteva zile în bazinul de la Delfinariul din Constanța, unde a devenit atracția principală, țestoasa a fost eliberată în mediul natural, în zona Mangalia.

„Pleacă în largul Mării Negre, în extremitatea sudică a litoralului românesc acolo unde are șanse mai mari să prindă un curent costier sudic, un curent cald care să o ducă în apele calde.”

Ţestoasa a fost dusă cu o barcă a Gărzii de Coastă la peste 6 mile depărtare de țărm, acolo unde apa are o adâncime de 42 de metri.

Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța: „Animalul are mai multe șanse, șanse suficient de mari. Firește că dacă l-am fi dus pe o insulă de unde este nativ în Grecia, șansele erau maximale.”

Reprezentanții Complexului Muzeal i-au implantant țestoasei un cip. Astfel, dacă broasca nu va ajunge acasă și se va rătăci, poate fi localizată.

Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța: „Oricine îl găsește dă pe internet search și îl găsește, dacă cumva apare pe undeva și este scanat.”

Specialiștii spun că eliberarea țestoasei - care măsoară un metru și cântăreşte 44 de kilograme - era necesară, pentru că aceasta nu ar fi putut supraviețui foarte mult în captivitate.

Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum: „Ceea ce am făcut a fost să lăsăm natura să își urmeze cursul și să își găsească singură drumul spre acele ape care să îi ofere și hrană și mediul de viață necesar. Temperaturile de la noi și viețuitoarele din Marea Neagră nu îi erau tocmai pe plac.”

Celebra Caretta Caretta a fost găsită zilele trecute, pe plaja din Vadu.

 

Citiți și:

VIDEO. Țestoasă din Marea Mediterană rătăcită pe plaja Vadu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri