Sari la conținut

Cele trei ingrediente pentru un mic dejun spaniol

Din Statele Unite pâna in Africa sau Japonia masa de dimineață este cat se poate de variată. Micul dejun ne oferă indicii despre cultură, starea de sănătate, obiceiurile unei națiuni.

Ciprian Balțoiu, corespondentul Digi24 în Spania, a încercat să afle care este micul dejun preferat de spanioli.

-Ce îmi poți recomanda tipic spaniol pentru micul dejun?
-Tipic pentru micul dejun spaniol ar fi cafeaua cu o bucată de omleta cu cartofi sau un sandviș. Cu jambon, carnați iberici, caș.
-Și pâinea cu roșii ?
-Da, pâine cu roșii!
-Da, doresc pâine cu roșii si cafea!

„Vă explic acum în ce constă acest mic dejun tipic spaniol. Foarte simplu și foarte sănătos.Așa cum vedeti este un fel de pastă făcută din roșii care se pune evident direct peste painea prajită. Se întinde foarte frumos pe pâine, totul foarte sănătos și după aceea, evident suntem în Spania trebuie să fie un ulei de măsline care este foarte sănătos miroase superb, punem puțin ulei deasupra. Unii mai pun sare și acesta este micul dejun spaniol”, afirmă Ciprian Balțoiu corespondent Digi24 în Spania.

În țara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi și foarte sănătos este la ordinea zilei și mai ales la micul dejun. Spaniolii știu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, deși practic folosesc doar 3 ingrediente: pâine, ulei și roșii. Bineînțeles, oferta este bogată. O doamnă de lângă noi a ales pentru micul dejun o altă specialitate spaniolă.

-Văd că mâncaţi omletă cu cartofi! Acesta este micul dejun obişnuit pentru dumneavoastră?
-Nu! Este o excepţie !
-În mod normal, mănânc pâine cu ulei! Şi o cafea fără cofeină !
-Și e o mâncare sănătoasă ?
-Da, e mai sănătoasă !
-S-au schimbat obiceiurile spaniolilor în ultimii ani referitor la micul dejun sau sunt tradiționaliști?
-E același mic dejun de foarte mulți ani.

-La noi, în Spania, în hoteluri sau în alte locuri unde se poate dormi, micul dejun este foarte asemănător cu cel al turiștilor. Dar, când suntem acasă, e diferit: pâine cu roşii, usturoi pe pâinea prăjită, gogoşi tradiţionale!
-Gogoși? Dimineața?
-Da, dimineaţa, dar și ceva mai târziu, cu sos de ciocolată! E ceva obișnuit.

„Așa cum ați auzit ceva mai devreme se pare că am ales micul dejun cel mai sănătos și tradițional aici în Spania, pâine cu roșii și cu ulei de măsline. Nu îmi rămâne decât să-l termin, nu este foarte scump, un euro un euro si ceva, imi mai rămâne cafeaua si dupa aceea evident la muncă”, încheie Ciprian Balțoiu.