Sari la conținut

Brânză din nuci caju și migdale

Brânză mucegăită, cu ierburi aromatice sau cu boia afumată, pregătite fără lapte! Moda preparatelor raw-vegan prinde contur și în România.  Doi tineri din Timișoara, soț și soție, au îmbrățișat acest stil alimentar și au început să producă brânză din nuci de caju și migdale. Produsul are un proces de preparare îndelungat, dar gustul brânzei fără lapte a reușit să cucerească tot mai mulți clienți. De la 50 de bucăți de brânză vândute la cunoștințe, cererea tot mai mare i-a făcut pe cei doi tineri să se gândească la o afacere, prima de acest gen din România.

Cu cele două ingrediente, Marisha și Ștefan și-au pregătit în propria casă o brânză delicioasă, care concurează cu preparatul clasic, din lapte. Ideea le-a venit în urma unei excursii peste hotare, unde au căutat rețete pentru stilul de viață raw-vegan.

”Ne-am întâlnit în Barcelona cu o brânza, tot din caju, fermentată, și am rămas surprinși că există un gust de brânză care nu are lapte în compoziție, și o poți consuma ca raw-vegan, în perioada de post sau fie că vrei să ai o sănătate mai bună”, a declarat Marisha Zaporojan.

Împreună cu soțul ei, Marisha a pregătit 12 sortimente de brânză.

La început, cei doi tineri pregăteau brânza raw-vegan pentru cunoștințe. De la 50 de cereri, numărul doritorilor s-a dublat. Reacțiile pozitive le-au dat curaj să deschidă o afacere.

”Fiind un produs unic pe piața românească, nu există în momentul acestă brânză vegană, raw-vegană, produsă din nuci de caju și de migdale. Ce există pe piață, ca și alternative la brânza tradiționale, este din grăsimi vegetale și uleiuri, bineînțeles, nu vorbim de tofu care este făcută din soia”, a spus Ștefan Foldi.

Brânza raw-vegană are un timp de maturare, care diferă de la un sortiment la altul. Prețul unei bucăți de 160 de grame este de aproximativ 25 de lei.

”Consumul de grăsimi sănătoase, care include uleiul de măsline, nucile și semințele sunt cele care oferă protecție cardio-vasculară. O brânză de genul acesta care conține caju și migdale, face parte din dieta sănătoasă și recomandările sănătoase”, a declarat Maria Varga, nutriționist dietetician.

Cei doi tineri speră să dea startul afacerii lor cu brânză raw-vegan în cel mult patru luni.

reporter: Mihaela Crețu/ operator: George Ștefăniță