Sari la conținut

Francezii și-au ales cea mai reprezentativă mâncare

Francezii mizează pe celebrul „boeuf bourguignon”, o rețetă tradițională din carne de vițel tipică din regiunea Bourgogne (estul Franței), ca fiind specialitatea reprezentativă pentru gastronomia lor, relatează miercuri EFE.

boeuf bourguignon mancare granta vita

FOTO: Shutterstock

Devansând alte specialități precum melcii sau tradiționala „cassoulet” — tocăniță de fasole verde și carne — „boeuf bourguignon” a obținut 23% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Toluna și publicat miercuri de ziarul Le Parisien, notează Agerpres.

Specialitatea „boeuf bourguignon” este un stufat de vițel gătit cu vin roșu, dacă este posibil din Bourgogne, cu ceapă scăzută, ciuperci și kaizer. Această mâncare este foarte apreciată de iubitorii de carne, mai ales când vițelul este gătit la foc mic. Găsiți aici o rețetă a acestei specialități, propusă de celebrul Adi Hădean.

Opiniile francezilor cu privire la acest fel tradițional de mâncare contrastează cu succesul lanțurilor de mâncare rapidă sau așa-numitelor „boulangeries”, care vând sandviciuri.

Surprinzător totuși pe locul trei se află fileul cu cartofi prăjiți, înaintea altor specialități franceze precum scoicile, sau puii de baltă.

În orice caz, marea majoritate a francezilor — aproape 93% — sunt de părere că o mâncare bună înseamnă mai ales momente petrecute în jurul mesei „indispensabile vieții cotidiene” și mult mai recomandate decât o masă luată în grabă pe tejgheaua unei cafenele.

Alte specialități ca foie-gras, stridii, crepes, „cassoulet” de Toulouse, tarta Tatin (cu mere), brânza Camembert din Normandia, șampania sau vinul „chardonnay” sunt de asemenea reprezentative pentru gastronomia franceză.

Gastronomia franceză a fost inclusă în noiembrie 2010 în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

Pe aceeași temă

A început Street Food Festival

În centrul municipiului sunt prezenți peste 40 de comercianți, iar publicul va avea parte și de concerte de muzică live...