„Nașul” pâinii prăjite cu avocado, renumitul bucătar Bill Granger a murit

Data actualizării: Data publicării:
bill granger bucatar
Bucătarul australian Bill Granger a murit la vârsta de 54 de ani. Foto: Profimedia Images

Renumitul bucătar australian Bill Granger - „nașul” pâinii prăjite cu avocado - a murit, transmite BBC.

Un bucătar autodidact din Melbourne, Granger a devenit un renumit restaurator și scriitor culinar la nivel mondial.

El a murit într-un spital din Londra în ziua de Crăciun, la vârsta de 54 de ani, cu soția și cele trei fiice alături de el.

„Va fi ținut minte ca «Regele micului dejun», pentru că a transformat mâncarea nepretențioasă în ceva special, plin de soare”, au spus acestea pe Instagram.

„Va fi profund regretat de toți”.

Cauza morții sale nu a fost făcută publică de către familia sa.

De-a lungul carierei sale de 30 de ani, Granger a publicat 14 cărți de bucate, a realizat mai multe emisiuni culinare la televiziune, a deschis peste o duzină de restaurante în întreaga lume și a câștigat legiuni de fani - mulți dintre ei fiind chiar colegi de-ai săi.

Celebrități precum actorul australian Hugh Jackman, fostul jurat Masterchef Australia Matt Preston și legenda culinară Jamie Oliver s-au numărat printre cei care i-au adus un omagiu vedetei, considerând-o un om bun, plin de viață și fermecător.

„A fost cel mai drăguț om, iar bucuria pe care ne-a oferit-o - fie prin mâncarea sa, fie prin cărțile sale, fie prin spațiile pe care le-a făcut pentru noi sau în persoană - a venit din bunătatea și generozitatea și din exuberanța pură și strălucitoare a propriei sale persoane”, a scris pe Instagram Nigella Lawson, autoare de cărți culinare și bucătăreasă la televiziune.

„Atât de devastată pentru familia sa. Este prea crunt".

Granger și-a început cariera în 1993, după ce a renunțat la școala de artă pentru a deschide primul său restaurant în Sydney, când avea doar 23 de ani.

Bills - o cafenea pe colț, însorită - a devenit renumită pentru mâncăruri simple, cum ar fi pâinea prăjită cu avocado, clătite de ricotta cu unt-fagure (honeycomb butter) și cafea de cea mai bună calitate.

Popularitatea sa a explodat, iar de acolo a deschis mai multe cafenele în Japonia, Coreea de Sud și Londra, unde a creat și un lanț de cafenele numit Granger & Co.

Bucătarul australian Darren Robertson a declarat că Granger „a schimbat întregul joc al micului dejun”, în timp ce Adam Liaw, fost participant al Masterchef Australia, l-a descris ca fiind „probabil [cel mai influent] pionier al mâncării australiene moderne”.

„Codificarea sa «însorită»... a culturii cafenelelor australiene la Bills este modelul pe care se bazează acum fiecare cafenea australiană din întreaga lume. Un tip grozav, de asemenea”, a scris Liaw pe X.

Impactul său a fost atât de mare încât, în ianuarie, Granger a fost distins cu Medalia Ordinului Australiei - una dintre cele mai importante distincții ale țării - pentru contribuția sa la turism și ospitalitate.

Vorbind pentru BBC în 2019, bucătarul a reflectat asupra bazelor umile ale imperiului său construit în jurul mic dejunului.

„Am făcut toate aceste lucruri extraordinare doar de la plăcerea de a găti clătite și omletă, ceea ce este destul de uimitor”.

În urma lui Granger rămân soția și partenera sa de afaceri, Natalie Elliott, și cele trei fiice ale sale, Edie, Inès și Bunny.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri