Sari la conținut

Pot fi tații mame bune?

4 din 10 români din mediul urban consideră că fac parte dintr-o familie modernă. Tăticii sunt din ce în ce mai implicaţi în viaţa copiilor. Femeile sunt preocupate acum şi de carieră.

Gabriel este unul dintre tăticii moderni din România. A renunţat la job-ul într-o corporaţie ca să petreacă mai mult timp cu familia. Ba mai mult, a asistat la venirea pe lume a fiicei sale, Sara.

Gabriel T. Bălănescu, sociolog: „Sara s-a născut acasă, împotriva aşteptărilor, deşi cumpărasem o naştere în apă. Atunci am învăţat că de fapt ai dorinţa ta şi mai există şi dorinţa universului, coincidenţă care îţi schimbă cursul şi te deschide către altceva. Moaşa am fost eu.”

În Statele Unite există actori celebri de la Hollywood care au asistat la naşterea copiilor sau care şi-au pus carierea pe locul doi atunci cand au devenit părinţi. Fotografiile sau video-urile haioase cu tătici au devenit un fenomen în spaţiul virtual.

Potrivit unui studiu recent, în ultimii ani şi tăticii din România au devenit mai implicaţi în creşterea şi educaţia copiilor. Asta pentru că patru din zece români din mediul urban consideră ca fac parte dintr-o familie modernă.

Miruna Ioani, blogger: „Acum nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Dacă găsim doi sau trei care sunt mai implicaţi avem impresia că toţi sunt aşa.”

Gabriel T. Bălănescu, sociolog: „Noi privim tăticia o barieră în relaţia cu societatea. Când ies cu Sara este acest exotic "Wow! Ce frumos. Un copil cu tatăl său". De patru miliarde de ani speciile au nevoie de doi membri. Mascul - femelă şi fiecare are rolul său.”

Ioana Grozea, consultant parenting: „Familia modernă este familia în care părinţii se implică în mod egal. Adică şi mama este implicată, ceea ce este normal, dar şi tatăl este foarte implicat. Bine, sunt anumite lucruri pe care tatăl nu poate să le facă. De exemplu, alăptatul, din păcate, dar în rest are exact aceleaşi responsabilităţi ca şi mama.”

Gabriel T. Bălănescu, sociolog: „Există cercetători care au venit cu argumente ştinţifice pe dezvoltarea creierului. Ce înseamnă rolul unui tată. Sara spre exemplu explorează, vede lucruri noi şi are nevoie să reflecte o abilitate nouă. Genetic face acest lucru către tată şi îţi arată... tati, uite pot să urc chestia. Absenţa tatălui în această validare se traduce pentru ea în mai multe încercări de a îşi obţine validăţi pentru aceste încercări în renunţare şi practic ce obţinem este un cetăţean docil, foarte timorat, restrâns în sine, care se va duce la psiholog pentru a rezolva problema copilăriei.”

Ioana Grozea, consultant parenting: „Cu siguranţă tatăl vine cu un model masculin pe care mama nu poate să-l ofere. Mama vine cu nişte lucruri, dar nu poate înlocui lucrurile cu care vine tatăl în educaţia şi creşterea copilului.”

Miruna Ioani, blogger: „Mie mi se pare că suntem mult mai mult decât sexul nostru şi atunci ar trebui să ne şi comportăm ca atare. Pe mine mă scoate din sărite bunica mea când mă întreabă la telefon şi ce ai mai gătit săptămâna asta? Pentru că pe soţul meu nimeni nu-l întreabă.”

Miruna Ioani, blogger: „Nu cred că este responsabilitatea femeii să facă de mâncare sau să facă ordine şi curăţenie în casă. Astea sunt nişte lucruri de care toată familia are nevoie şi trebuie să vedem cum le rezolvăm ca să fie ok pentru toată lumea.”

Tăticii care vor să stea cu bebeluşii lor au dreptul să-şi ia concediu paternal de maximum 15 zile lucrătoare. A nu se confunda, însă, cu cel de creştere şi îngriire a copilului pe care taţii îl pot lua, la fel ca şi mamele, pe o perioadă de maximum doi ani. Specialiştii le recomandă taţilor să facă această alegere, mai ales dacă au băieţi.

Ioana Grozea, consultant parenting: „În primul rând e diferit să ai băieţi pentru că e cu totul altă perspectivă. Adică vedem lumea prin ochii lor, a băieţilor. Ceea ce e ceva nou pentru noi pentru că noi am fost fete întotdeauna.”

Ioana Grozea, consultant parenting: „Noi avem nevoie de foarte multă susţinere de la tată. Mai ales când apare copilul şi e bebeluş.”

Gabriel T. Bălănescu, sociolog: „Cumva trebuie să mergi împotriva mesajului de a îţi programa tot ce înseamnă actul de parenting şi să-ţi laşi copilul să conducă.”

Ioana Grozea, consultant parenting: „Cred că băieţii au nevoie de susţinerea asta, să-şi exteriorizeze sentimentele pentru că ai văzut societatea pune foarte multă presiune pe băieţi de când sunt mici. Să nu plângă, să fie puternici, dar cumva ei devin puternici tocmai exprimându-şi sentimentele şi emoţiile şi trebuie încurajaţi foarte mult pe partea asta.”

În percepţia românilor, o familie modernă este mai deschisă să apeleze la consiliere decât o familie tradiţională. Tinerii nu se grăbesc să se căsătorească şi sunt mai preocupaţi de siguranţa financiară, înainte de-a îşi întemeia o familie.