Foto Parlamentul Kenyei interzice costumele africane Kaunda. Președintele William Ruto le poartă la întâlniri oficiale

Data publicării:
wang yi și william ruto dau mâna
Costumul Kaunda a devenit și o tendință pe rețelele de socializare din Kenya. Foto: William Ruto și Wang Yi. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul din Kenya a interzis purtarea costumului Kaunda, numit după regretatul președinte al Zambiei, Kenneth Kaunda, în clădire. Președintele Parlamentului, Moses Wetangula, spune că acest tip de costume, precum și hainele tradiționale africane, nu sunt binevenite la ședințele demnitarilor, iar codul vestimentar impune seriozitate, transmite BBC.

Președintele kenyan William Ruto poartă aceste tipuri de costume adesea la ocazii oficiale, iar acest lucru a făcut ca ținuta Kaunda - o jachetă safari, cu pantaloni asortați - să fie populară în clasa politică.

Costumul poartă numele regretatului președinte al Zambiei, căruia îi plăcea să le îmbrace și se poartă adesea în varianta cu mânecă scurtă și fără cravată. Președintele Ruto a purtat recent un astfel de costum, cu guler scurt, la vizita Regelui Charles.

King Charles III and Queen Camilla Visit Kenya, Day 3, Mombasa, Kenya - 02 Nov 2023
Regele Charles III (st) și președintele Kenyei William Ruto (dr). Sursa foto: Profimedia Images

Ruto a purtat tot în cadrul vizitei monarhului britanic și o altă variantă a acestui tip de costum, de culoare roz.

William Ruto în costum Kaunda roz
William Ruto (dr) și Regele Charles III (st). Sursa foto: Profimedia Images

La vizita președintelui României, Klaus Iohannis, președintele Kenyei a purtat un costum obișnuit, bărbătesc, de culoare bleumarin.

William Ruto și Klaus Iohannis
Klaus Werner Iohannis (st) și William Ruto (dr). Sursa foto: Profimedia Images

Marți, Wetangula a spus că decizia sa de a interzice costumul vine după tendințele emergente din modă care amenință codul vestimentar parlamentar stabilit.

El a menționat că un cod vestimentar adecvat pentru bărbați „înseamnă o haină, un guler, o cravată, cămașă cu mâneci lungi, pantaloni lungi, șosete, pantofi sau uniformă de serviciu”.

„Pentru doamne, se aplică ținute de afaceri, formale sau elegante. Fustele și rochiile ar trebui să fie decente, până la genunchi. Bluzele fără mâneci sunt interzise”, a spus el.

Costumul Kaunda a fost permis anterior în parlament, iar unii parlamentari au purtat această ținută vestimentară în timpul serviciului destul de des. Wetangula a recunoscut că aceste costume au fost „cumva tolerate” în trecut, dar spune că acum a venit timpul „să oprim asta”.

Costumul Kaunda a devenit și o tendință pe rețelele de socializare din Kenya în ultima vreme, după ce președintele Ruto a început să îl poarte la ocazii oficiale.

Interzicerea costumului a stârnit reacții mixte pe rețelele de socializare, unii întrebându-se de ce „ținuta africană” ar fi interzisă de un parlament african, în timp ce alții au susținut-o.

Unii au batjocorit interdicția, spunând despre costumul Kaunda că va fi acum rezervat exclusiv președintelui.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri