(P) Ghid practic: cum alegi mașina de spălat rufe potrivită pentru nevoile tale

Data actualizării: Data publicării:
digi24_engin-akyurt-yCYVV8-kQNM-unsplash

Fie că ți s-a stricat actuala mașină de spălat rufe, fie că dă semne că e pe ducă sau pur și simplu vrei să o înlocuiești cu un model mai modern, ghidul de astăzi este pentru tine. Ți-am pregătit câteva criterii esențiale de care să ții cont când îți alegi mașina de spălat rufe, astfel încât să te asiguri că îți vei face treaba cu ea mai mult decât decent, dar și că se va mula pe nevoile tale și, eventual, ale familiei tale. Nu-ți face griji dacă nu ești expert(ă) în tehnicalități - îți explicăm totul într-o manieră simplă și accesibilă, astfel încât să înțelegi importanța practică a fiecărui criteriu. Să începem așadar:

Alege capacitatea mașinii de spălat rufe în funcție de stilul tău de viață

Pe piață există mașini de spălat rufe cu diferite capacități de încărcare: compacte, în care încap aproximativ 5-6 kilograme; cu capacitate medie - de 7-8 kilograme; cu capacitate mare - de peste 8 kilograme. Îți recomandăm să alegi volumul cuvei atât în funcție de ritmul și frecvența cu care obișnuiești să-ți speli rufele, cât și în funcție de nevoile familiei tale, asta în cazul în care nu vei fi singura persoană care va beneficia de funcțiile mașinii de spălat.

De exemplu, dacă îți speli des rufele, atunci te poți descurca lejer cu o mașină de spălat compactă, slim, ideală și pentru eficientizarea spațiului din locuință. Pe de altă parte, dacă obișnuiești să speli acasă, ba chiar de mai multe ori pe an, și rufe mai voluminoase, precum perdele, cuverturi, pilote, atunci merită să iei în calcul o mașină cu o capacitate de încărcare de peste 7-8 kilograme.

Totodată, ia în calcul și că o cuvă cu un volum mai mare te va ajuta să speli rufe mai rar, pentru că vor încăpea mai multe într-un singur ciclu de spălare. Asta se traduce prin timp și energie economisite, lucruri deloc de neglijat.

Asigură-te că alegi o mașină de spălat rufe potrivită pentru spațiul în care o vei amplasa

Știm, poate părea tentant modelul acela de mașină de spălat rufe cu o ultracapacitate de încărcare, dar întrebarea pe care te încurajăm să ți-o pui e următoarea: serios, ai suficient spațiu pentru ea? Dacă răspunsul este „nu” sau „hmm, dacă depun niște efort, s-ar putea să-i găsesc un loc pe undeva prin casă”, mai bine te orientezi către un model mai degrabă slim, care să nu presupună să-ți dai toată locuința peste cap.

Te îndemnăm să măsori înălțimea, lățimea și adâncimea locului în care ai de gând să montezi mașina de spălat rufe și să te asiguri că lași minimum 5-10 centimetri pentru elementele de conectare aferente. Dacă ai nevoie să eficientizezi la maximum spațiul, ia în calcul o mașină cu încărcare verticală - apropo, un astfel de model e și foarte confortabil, pentru că nu va mai trebui să te apleci ori de câte ori vei băga rufele la spălat. S-ar putea ca spatele tău să-ți mulțumească pentru un gest atât de mic - și totuși binevenit.

Optează pentru un model eficient din punct de vedere energetic

Noi credem că e mai bine investești acum într-o mașină din clasa energetică A (cu cât are mai multe plusuri după, cu atât mai bine), decât să te frustreze apoi, pe termen lung, facturile măricele la energie electrică. Când îți stabilești bugetul pentru viitoarea mașină de spălat rufe, ține cont de acest criteriu. Nu-ți face griji că va trebui să depășești cu mult suma la care te-ai gândit inițial: sunt multe modele de la branduri de încredere, care promit eficiență energetică, la un preț mai mult decât decent.

Model cu uscător sau fără? Aceasta-i întrebarea!

În mod cert, modelele dotate cu uscător nu intră la categoria „mașinilor de spălat rufe ieftine”, însă dacă o astfel de funcție ți-ar ușura semnificativ viața, s-ar putea să merite investiția. Fie că vrei să scapi de suportul de uscare a rufelor și să câștigi mai mult spațiu, fie că pur și simplu nu-ți place deloc să întinzi și să strângi rufele de fiecare dată, un model de mașină de spălat cu uscător inclus te poate ajuta în acest sens.

Pe de altă parte, dacă nu te deranjează strânsul rufelor și nici suportul din casă, te poți descurca foarte bine cu un model standard de mașină de spălat rufe. Tu stabilești ce înseamnă „standard” pentru tine, căci și modelele fără uscător se împart în diferite categorii, cu funcții care de care mai sofisticate, lucru care se va reflecta și în prețul final.

Acum că știi care sunt 4 dintre cele mai importante criterii în alegerea mașinii de spălat rufe, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să le pui în practică. Apropo, nu strică să arunci o privire și pe Internet - e suficient să bifezi câteva filtre de căutare și îți vor apărea modelele de mașini care se mulează pe nevoile tale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri