Sari la conținut

Pâine cu resturi din bere

„Inițial borhotul de malț are o structură mai granulată și pentru a nu fi atât de aspră în momentul în care mâncăm pâinea, am măcinat-o. Asta pentru a obține o textură mult mai plăcută. Deci se amestecă cu făina .”

Până acum, borhotul de malţ era folosit fie ca mâncare pentru animale, fie era pur şi simplu aruncat. Cercetătorii din Cluj şi-au propus să-i găsească o utilitate şi să obţină un produs foarte sănătos.

Anca Fărcaș, cercetător USAMV: „Acest tip de pâine vine cu o noutate, mai ales din prisma faptului că valorificăm un subprodus care este nou pe piața din România și care până în prezent a fost insuficient valorificat având în vedere faptul că apare sub noțiunea de reziduu.”

Și aroma produsului este este una specială.

„Culoare pâinii se datorează malțului negru folosit la obținerea berii, acesta totodată imprimând pâinii o ușoară aromă de cafea și caramel.”

Sonia Socaci, cercetător USAMV: „Consumul unei astfel de pâini ar putea avea efecte benefice, de exemplu asupra tulburărilor digestive sau asupra tractului gastro-intestinal. Compușii care ne interesează sunt polifenolii, aceștia sunt compuși cu rol antioxidant care protejează organismul uman de bolile cauzate de stresul oxidativ. Dintre acestea aș putea enumera diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul.”

În condițiile în care specialiștii în nutriție recomandă, în general, reducerea consumului de produse de panificație, reteta propusă de cercetătorii clujeni ar putea reprezenta o alternativă sănătoasă.

Anca Ignat, nutriționist-dietetician: „Pâinea cu făină din borhotul de malț cu siguranță este un produs funcțional, prin conținutul de fibre pe care îl are. Pâinea albă nu conține niciun fel de nutrient.”

Nu doar pâine s-ar putea face cu malţ, ci şi covrigei, grisine sau biscuiţi.