Știința din spatele atracției. 3 calități pe care le au persoanele fermecătoare

Data publicării:
intalnire cuplu iesire in oras
FOTO: Shutterstock

Atunci când cunoaștem oameni noi, aceștia au tendința de a emite judecăți despre cât de mult ne plac sau nu. Mai multe studii din ultimii ani au scos la iveală cum ne putem îmbunătăți șansele să fim plăcuți de cei din jur.

intalnire cuplu iesire in oras
FOTO: Shutterstock

Cu toții cunoaștem acea persoană care, după ce intră într-o cameră plină cu oameni necunoscuți, pleacă de acolo cu 10 noi prieteni, o întâlnire stabilită pentru ziua următoare și o promisiune că îi va fi prezentată o persoană influentă din domeniul în care lucrează. Acest tip de oameni sunt considerați „fermecători”.

În timp ce mulți dintre noi consideră că aceste abilitățile sociale sau puterea de a-i impresiona cu ușurință pe cei din jur reprezintă o formă de artă, s-a demonstrat că de fapt este multă știință în spate.

Alexander Todorov, un profesor de psihologie la Princeton, a demonstrat că oamenii au o părere despre cât de plăcută, de încredere și cât de competentă este o persoană după ce îi vede fața mai puțin de o secundă. Deși pare superficial, fără să ne dăm seama, îi judecăm pe ceilalți doar după modul în care arată, potrivit cercetătorilor, scrie BBC.

Oamenii de știință spun au identificat câteva modalități prin care majoritatea oamenilor „fermecători” reușesc să se facă plăcuți cu ușurință.

O față zâmbitoare reprezintă cel mai ușor și cel mai eficient mod prin care cineva se poate face plăcut de ceilalți. Todorov a folosit o bază de date a unor modele pentru a construi algoritmi care pot modifica fețele, astfel încât să pară mai mult sau mai puțin onești. Omul de știință a descoperit că pe măsură ce oamenii par mai fericiți, ei devin mai demni de încredere și mai sociabili.

fata tanara zambeste sanatate fericire
FOTO: Shutterstock

Ridicatul sprâncenelor este, de asemenea, un gest care îi face pe oameni mai atractivi.

Creierul nostru caută întotdeauna prietenii și adversarii din mediul înconjurător. Cele trei semnale majore că o persoană nu reprezintă o amenințare pentru noi sunt: ridicatul sprâncenelor – o mișcare rapidă de o secundă a sprâncelor de jos în sus-, capul ușor înclinat și un zâmbet”, explică Jack Schafer, un psiholog și fost agent FBI.

Dincolo de această primă impresie, o persoană trebuie să aibă un comportament social care îi permite să creeze o conexiune cu acel necunoscut.

Regula de aur a prieteniei este că dacă îi faci pe oamenii să se simtă bine cu ei înșiși, ei te vor plăcea”, afirmă Schafer, care adaugă că la fel de important este să manifestăm un interes față de ce spune celălalt. Cu cât știm mai multe despre o persoană cu atât ne este mai ușor să stabilim o legătură.

Poveștile sau replicile empatice sunt de asemenea un plus pentru construirea unei relații de prietenie cu o persoana abia cunoscută. În timpul comunicării, Schafer spune că este foarte importantă găsirea unui numitor comun.

În cazul în care, avem păreri diferite, trebuie să ascultăm cu atenție punctul de vedere diferit, lucru pe care persoanele inteligente îl fac, potrivit unui studiu.

Limbajul corporal este un alt detaliu la care e indicat să fim atenți dacă vrem să fim plăcuți. Atunci când doi oameni discută și încep să-și copieze, fără să-și dea seama, pozițiile corporale înseamnă că s-a creat un raport bun, explică Schafer.

Cercetările arată că pe măsură ce un om divulgă mai multe informații personale despre el, pe atât de repede va avansa relația”, spune Schafer, care timp de 20 de ani a convins diverși oameni să dezvăluie informații secrete.

Așa că următoarea dată când intrați într-o încăpere plină cu oameni, e posibil ca dumneavoastră să fiți acea persoană „fermecătoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri