Sari la conținut

Bebeluş operat de cancer hepatic la Institutul Fundeni

Dacă medicii nu reuşeau să salveze peste 25% din ficat, singura şansă era transplantul, cu mama donator. La finalul celor şase ore, operaţia de extirpare a tumorei a fost o reuşită.

Gabriela Droc, medic anestezist, Institutul Clinic Fundeni: „Copilul nu este un adult în miniatură. Totul este diferit, începând de la dozele de medicamente, care sunt altfel, se calculează altfel şi terminând cu lucruri simple cum ar fi hipotermia”.

În paralel, mama fusese pregătită pentru un eventual transplant. De această dată nu a fost nevoie de el.

Irinel Popescu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic, Institutul Fundeni: „Ca orice cancer, este o boală recidivantă. Noi am mai avut cazuri de acest gen şi păstrăm transplantul ca soluţie pentru potenţiale recidive viitoare. Evident, dânsa se va întoarce la oncologi”.

Fetiţa va rămâne o vreme sub monitorizare strictă în spital, dar şi în grija părinţilor care vor să o ducă sănătoasă acasă.

Gyorgy Kocsis, tatăl fetiţei: „Ea luptă pentru viaţă, cred că cu tot ce poate, este o adevărată luptătoare”.

Primul transplant de la mamă la fiică, din România a avut loc în urmă cu 15 ani la Institutul Fundeni. De atunci medicii au realizat cu succes 60 de astfel de intervenţii.