Bolile "demascate" de mişcare

Data publicării:
shutterstock_428924689

Odată cu vremea frumoasă, parcurile și terenurile de sport sunt mult mai animate. Fie că vorbim despre fotbal, tenis, jogging sau fitness la aparatele în aer liber, oamenii fac mai multă mișcare. Nu e nimic rău în asta, dimpotrivă, doar că o persoana care face efort fizic susținut ar trebui să facă mai întâi niște investigații. Multe boli ascunse pot apărea în timpul sau imediat după antrenament. 

Sunt multe cazuri de sportivi, în special fotbalişti, care au murit pe teren din cauza unor boli de care nu ştiau. Acest lucru poate avea loc şi în cazul sportivilor amatori, oamenilor obişnuiţi care joacă fotbal cu prietenii, aleargă, sau merg cu bicicleta. Însă riscul de a avea o problemă de sănătate din cauza sportului este mai mic decât beneficiile aduse de mişcare, spun specialiştii. Asta pentru că sportul reduce nivelul colesterolului, scade valorile tensiunii, iar cardiopatia este mai puţin frecventă. Însă, medicii recomandă ca înainte de a face sport să mergeţi la un cardiolog pentru o consultaţie, o ecografie cardiacă şi un test de efort.

"Da, de ce nu, avem şi exemple din lumea artistică, oameni care merg la sală din plăcere şi care fac infarct, deci omul care face sport perseverent şi susţinut dezvoltă o anumită fiziologie cardiovasculară care diferă un pic de fiziologia omului normal, având în vedere că sportul antrenează inima, creşte frecvenţa cardiacă, practic creşte stresul la nivel de muşchi cardiac, în cele din urmă sportul schimbă un pic morfologia şi funcţia inimii şi inclusiv bolile vor avea o altă fiziopatogenie, un pic diferită de a omului normal. Răspunsul este da, cine face sport susţinut trebuie să meargă la cardiolog la un moment dat. De obicei, pacienţii vin la cardiolog în momentul în care simt ceva," explică dr. Silviu Stanciu, medic primar cardiolog la Spitalul Militar.

Însă oamenii trebuie să se prezinte la medic înainte de apariţia simptomelor.

"Părerea mea este că un om ar trebui să vină în momentul în care decide să facă un sport şi dacă aleargă 2-3 zile pe săptămână ar trebui la început şi la anumite intervale, măcar o dată pe an, să meargă la un cardiolog, când simte că oboseşte mai mult, dacă efortul pe care îl făcea acum câteva zile îl face mai greu acum, dacă are dureri în piept, palpitaţii, sunt diferite simptome de boală cardiovasculară demascată de sport. Noi folosim testul de efort de exemplu ca şi un test de provocare, pentru a demasca anumite boli," adaugă specialistul.

Bolile cardiovasculare sunt principalele probleme care apar în urma efortului fizic. 

"În principal despre boala cardiacă ischemică şi despre anumite aritmii simţite ca nişte palpitaţii care apar la omul cu probleme cardiovasculare. Vă daţi seama că inima e un organ de forţă, un motor ultraperformant cu un randament extrem de bun şi eu mereu le spun pacienţilor că inima este cel mai rezistent organ şi el de obicei clachează în două situaţii extreme: când are un defect de fabricaţie şi atunci când îi ruginesc conductele de alimentare, acele coronare care, odată înfundate, dau cardiopatia ischemică sau tot spectrul acestei boli cu evenimente coronare acute: infarct miocardic şi aşa mai departe," precizează medicul.

Ce investigaţii ar trebui făcute? Testul de efort este de ajuns?

"Un consult făcut de cardiolog cu multă minuţiozitate, apoi o electrocardiogramă standard. Acestea trebuie făcute cam la orice sportiv, inclusiv în zona de amator. Apoi pentru zona de sportiv semiprofesionist şi profesionist ar trebui făcut la anumite intervale un test de efort şi se face un anumit test de efort, cu o mască prin care noi măsurăm şi consumul de oxigen, practic un test cardiopulmonar: măsurăm atât fucţionalitatea inimii, cât şi a plămânului, pentru că cele două organe lucrează împreună la sportivi, iar dacă unul nu merge, nici celălalt nu poate să tragă. Şi bineînţeles o ecografie cardiacă, care nu mai e de mult o metodă avansată, e o metodă de screening, e o prelungire a stetoscopului, dacă e să-i spunem", adaugă medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
David Popovici, un nou record mondial: A fost cel mai rapid din lume, dar timpul lui nu va fi omologat...
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Cazul Alinei Apostol, închisă în China, ignorat de Ciolacu, Ciucă, Gorghiu. Răspunsurile la mesajele...
Newsweek
China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul"
Digi FM
De ce s-au despărțit Delia și Edi Iordănescu, deși toți credeau că vor ajunge în fața altarului: „A fost o...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia