Când se scot măselele de minte şi cum calmezi durerile

Data publicării:
masele dentist getty

„Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariția molarilor de minte în jurul vârstei de 18-20 de ani. Unora le ies toţi, altora niciunul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticaţiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri”, a spus stomatologul Andra Custura.

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia şi fărâmiţa alimentele şi sunt la fel de utili ca şi ceilalţi dacă vor creşte în mod corect, sustinuţi de gingii şi oase sănatoase.

„Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupţia nefiind completă ei rămân mai mici decât ceilalţi dinţi şi astfel periajul trebuie făcut individual. Tocmai datorită faptului că nu li se acordă atenţie separată, aceştia nu ajung să fie periaţi şi se cariază mult mai repede”, mai spune medicul dentist.

La unele persoane se întâmplă ca molarii să nu erupă şi nu au nicio simptomatologie. Însă pot fractura dinţii de lângă şi pot face chiar infecţii. De aceea, medicul recomandă întotdeauna realizarea unei radiografii.

„Apelăm la soluţia extracţiei atunci când molarii de minte sunt parţial erupţi şi nu au suficient spaţiu, dacă generează durere, sunt cariaţi profund sau dacă sunt parţial îngropaţi în osul maxilar şi sunt orientaţi spre dintele vecin pe care îl pot caria”, spune Andra Custura.

Un molar de minte este important într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracţia acestuia, care este destul de dureroasă, ar trebui să se facă numai dacă este necesară.

Măselele de minte netratate pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat şi chiar complicaţii precum boli gingivale, infecţii, carii, chisturi sau înghesuirea dinţilor.

O simplă radiografie îi va arăta medicului poziţionarea şi cum să realizeze extracţia. Pot fi extraşi doi molari de minte în aceeaşi şedinţă dacă sunt pe aceeaşi parte a maxilarului (sus-jos). În caz contrar, pacientul trebuie să lase un timp de vindecare.

Neplăcerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice şi comprese reci. Pentru o igienă corespunzătoare, se pot administra antiseptice locale - apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşeţel - după 24 de ore, dar să nu se clătească energic gura.

Consumul de alimente dure: alune, nuci, seminţe, băuturi fierbinţi sau foarte reci şi fumatul sunt interzise. În plus, pacienţii trebuie să evite lactatele în primele 48 de ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri